Identiteit Flaming June bekend

De tekening van een vrouwenhoofd die de Britse University Challenge-presentator Bamber Gascoigne vorig jaar achter de deur van een voorkamertje in een geërfd vijfhonderd jaar oud landhuis vond, blijkt nu een wel heel bijzondere vondst. Het is een schets van de Victoriaanse schilder Frederic Leighton voor Flaming June (1895), de slapende vrouw in het vlammende oranje gewaad. De tekening was 120 jaar verloren gewaand, net als de ware identiteit van de slapende vrouw.

De schets bevestigt het vermoeden dat Leightons grote muze Dorothy Dene ook voor Flaming June model stond. Zij poseerde de laatste vijftien jaar van Leightons carrière. Hij betaalde haar voordrachtlessen en zette een fonds voor haar op na zijn dood. Volgens geruchten zouden ze zelfs gaan trouwen, aldus de conservator van het Leighton House Museum in Londen.

De kunstenaar beeldde Dene ook af op de schilderijen Crenaia (1880) en Clytie (1895). Op de tekening zijn dezelfde omgekeerde mond, ver uit elkaar staande ogen en volumineuze krullen te zien. „Leighton maakte een generieke versie van haar gezichtstrekken op Flaming June, maar het is toch echt Dene op de tekening”, aldus de conservator in Vanity Fair.

In juli wordt de tekening geveild bij Sotheby’s.