OM gaat Holleeder ook vervolgen voor moord op Cor van Hout

Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem samen met zijn advocaat Stijn Franken.
Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem samen met zijn advocaat Stijn Franken. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Openbaar Ministerie gaat Willem Holleeder vervolgen voor de moord op Cor van Hout. Holleeder is de vermoedelijke opdrachtgever van de moord, zo stelde officier van justitie Sabine Tammes tijdens de behandeling van de voortgang van het onderzoek naar rol van Holleeder bij onderwereldmoorden. Ook zal hij worden vervolgd voor de moorden op John Mieremet en Wim Endstra.

Van Hout werd op 24 januari 2003 in Amstelveen doodgeschoten door een man achterop een rode motor. De jeugdvrienden Holleeder en Van Hout waren samen betrokken bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Van Hout had lange tijd een relatie met Sonja Holleeder, van wie hij twee kinderen kreeg. Holleeder en Van Hout kregen in 1996 ruzie.

Sonja Holleeder, haar jongere zus Astrid en Sandra Klepper, de ex-vriendin van Holleeder, hebben belastende verklaringen afgelegd over de rol van Holleeder bij de moord op Van Hout. Onlangs onthulde NRC Handelsblad dat Astrid Holleeder eerder dit jaar in het geheim een gesprek met haar broer heeft opgenomen in de gevangenis over de moord op Van Hout. Op de opname, die van slechte kwaliteit is, zegt Holleeder “zo is het niet gegaan” waarmee hij lijkt aan te geven dat hij weet hoe het wel is gegaan. De opname is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Zussen: eerder al een mislukte aanslag

Volgens Sonja en Astrid was hun broer al in 2000 betrokken bij een mislukte aanslag op het leven van Van Hout. Holleeder dwong zijn zussen toen de verblijfplaats van zijn zwager te geven door de kinderen van Van Hout te bedreigen met een vuurwapen. Op de avond van de moord in 2003 informeerde Willem Holleeder bij Sonja naar de bezittingen van Cor van Hout, zo heeft zij verklaard.

En na de begrafenis een week later moesten Sonja en Astrid van hun broer naar het Amsterdamse Bos komen. Hij wilde toen de sleutels van een woning van Van Hout in Spanje hebben. Daarmee zou hij de mannen die Van Hout hebben doodgeschoten hebben willen betalen. Tegen zijn ex-vriendin Sandra Klepper zei hij: “Weet je hoe lang ik hierover gedaan heb”, toen Sandra tegen Holleeder zei dat zij het zielig vond voor de kinderen van Cor van Hout.

Ook Endstra en kroongetuigen noemden Holleeder als opdrachtgever

Naast deze recent aflegde verklaringen over de betrokkenheid van Holleeder bij de moord op Van Hout is er ook nog ander bewijsmateriaal. Vastgoedbaron Wim Endstra verklaarde al in 2003, vlak na de moord, dat Holleeder tegen hem had gezegd dat hij Van Hout had laten vermoorden. Ook twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred Ros, hebben verklaard dat zij in het criminele milieu hebben gehoord dat Holleeder de opdrachtgever was voor de moord. De moord zou zijn georganiseerd zou Jesse R., een huurmoordenaar die in 2013 tot levenslang werd veroordeeld voor zijn rol bij zeven onderwereldmoorden, waaronder de moorden op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006.

Willem Holleeder wordt eveneens verdacht van de betrokkenheid bij de moorden op Houtman en Van der Bijl. Saillant detail: zij waren allebei bevriend met Cor van Hout. Met de vervolging van Holleeder voor de moord op zijn zwager loopt de strafzaak tegen Holleeder uit op een familiedrama waarbij de zussen verklaren tegen hun broer over de moord op hun zwager en vriend.

Lees ook het verhaal dat NRC Handelsblad twee weken geleden schreef over de geheime opnames van Astrid Holleeder: Eindelijk, zei Holleeder toen Cor van Hout was vermoord.