Olleke -bolleke

Honderden lezers schreven na onze oproep een afscheids-ollekebolleke voor Drs. P, die zaterdag overleed. Hier de beste. Meer op nrc.nl/ollekebolleke

foto Danielle van Ark

Drs. P, de dichter-zanger die meer terreinen bestreek dan iedere andere schrijver in dit land, is vanmorgen herdacht tijdens een besloten bijeenkomst in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Met gesproken woord, zang en muziek en geen dans.

Op deze dag publiceert NRC Handelsblad – de enige Nederlandse krant waarvan de naam de voor een ollekebolleke essentiële dubbele dactylus is – de resultaten van de oproep aan lezers tot het vervaardigen van een eigen ollekebolleke bij het overlijden van de doctorandus die deze vorm in Nederland introduceerde.

Dit heeft rond de 500 inzendingen opgeleverd – onverwacht veel en vaak ook onverwacht goed.

De grondregelen voor een correct ollekebolleke zijn ooit door Drs. P zelf uit de doeken gedaan in een hiernaast afgedrukt ollekebolleke dat niets te raden overlaat. Het illustreert hoe streng de opbouw en het ritme dienen te worden nageleefd. Om die reden gold ook voor de lezersinzendingen geen enkel pardon: de tekst moest muurvast in het gelid staan. Velen is dat niet gelukt. Weggesmokkelde lettergrepen kon de jury echter niet door de vingers zien.

Met het tám-ta-ta tám-ta-ta kon evenmin de hand worden gelicht. Het loutere tellen van zes lettergrepen was niet genoeg. De klemtonen moesten op de eerste en de vierde lettergreep vallen. Voorbeeld: overlijdensbericht. Zes lettergrepen, inderdaad. Maar spreek het eens uit in de voorgeschreven cadans. Dan wordt het: ó-ver-lij-déns-be-richt – en dus niet goed.

Op deze pagina staan de verzen die de jury de beste vond. Ter herinnering aan de grootmeester.