Oekraïne geeft EK basketbal terug vanwege crisis en conflict

Oekraïne geeft de organisatie van het Europese Kampioenschap basketbal in 2017 terug. Door geldgebrek en het militaire conflict in het oosten van het land is de organisatie van het toernooi geen optie meer, zei sportminister Igor Zjdanov vandaag.

Een wand met alle portretten van gesneuvelde militairen in Kiev.
Een wand met alle portretten van gesneuvelde militairen in Kiev. Foto EPA / Roman Pilipey

Oekraïne geeft de organisatie van het Europese Kampioenschap basketbal van 2017 terug. Door geldgebrek en het militaire conflict in het oosten van het land is de organisatie van het toernooi geen optie meer, zei sportminister Igor Zjdanov vandaag. De gevechten in de Donbas zijn de afgelopen weken weer toegenomen. Waarnemers maken zich zorgen.

Aanvankelijk zou Oekraïne dit jaar het EK basketbal organiseren in zes verschillende steden. Het evenement werd vanwege de problemen in het land verplaatst en vindt nu in september verspreid plaats in Duitsland, Frankrijk, Letland en Kroatië. De internationale basketbalfederatie FIBA wilde dat Oekraïne het toernooi over twee jaar zou organiseren, maar dat ziet de regering niet gebeuren, meldt persbureau Reuters op basis van Ukrainian News Agency.

Gevechten en geldproblemen blijven

De gevechten in het oosten van Oekraïne zijn ondanks een staakt-het-vuren de afgelopen weken toegenomen. Vandaag zijn volgens de krijgsmacht drie Oekraïense militairen omgekomen bij gevechten met de pro-Russische separatisten die delen van Oost-Oekraïne in handen hebben. Veertien militairen raakten gewond. Beide partijen in het conflict beschuldigen elkaar van schendingen van het bestand, dat op 14 februari inging.

Waarnemers waarschuwen dat de strijd weer dreigt los te barsten. Rusland en Duitsland hebben opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan alle gevechten. Het parlement in Kiev heeft vandaag ingestemd met het ontslag van het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe, Valentin Nalivaitsjenko. De reden voor zijn ontslag is niet bekendgemaakt.

Ondertussen lopen de gesprekken tussen Oekraïne en zijn schuldeisers stroef. Het land leunt financieel op het International Monetair Fonds, maar is het met de mondiale leningverstrekker oneens over de herstructurering van een staatsschuld van 23 miljard euro. Oekraïne heeft in juli weer een tranche van 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro) nodig van het IMF.