Deense verkiezingen: centrumrechts oppositieblok loopt uit

Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Denemarken begint het erop te lijken dat het centrumrechtse oppositieblok het grootste wordt. Nu 67 procent van de stemmen is geteld komt het centrumrechtse blok uit op 92 zetels, tegen 83 zetels voor het centrumlinkse blok van huidig premier Helle Thorning-Schmidt.

Een Deense kiezer gooit zijn stembiljet in de stembus.
Een Deense kiezer gooit zijn stembiljet in de stembus. Foto: Jakob Jorgensen/Polfoto via AP

Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Denemarken duiden de exitpolls erop dat het centrumrechtse oppositieblok in een nek-aan-nekrace nipt de grootste wordt. Het centrum-linkse blok van de huidige premier Helle Thorning-Schmidt zou daarmee zijn meerderheid verliezen.

Volgens de exitpoll van de publieke omroep DR wint het ‘blauwe blok’ (centrumrechts) met 50,4 procent van de stemmen. Ook de commerciële zender TV2 meldt dat het partijenverbond dat premier Thorning-Schmidt niet steunt op winst staat.

Update 22.26 uur: Zo’n 67 procent van de stemmen is nu geteld. Volgens de website van de Deense publieke omroep, die live de stemming bijhoudt, zou het ‘blauwe blok’ (centrumrechts) uitkomen op 92 zetels tegen 83 zetels voor het centrumlinkse blok van huidig premier Helle Thorning-Schmidt.

In de exitpolls zijn de stemmen van Groenland en de Faroër-eilanden alleen nog niet meegenomen. Bij voorgaande verkiezingen stemden de eilanden meestal links.

Deense Volkspartij grote winnaar

De grote winnaar van de verkiezingen lijkt de Deense Volkspartij (DF) te worden, die zich traditioneel zeer rechts opstelt in het debat en vooral inzet op behoud van de Deense cultuur en het inperken van immigratie.

Met de helft van de stemmen geteld was de Deense Volkspartij om 22.00 uur de tweede van Denemarken, achter de Sociaaldemocraten van premier Thorning-Schmidt. De liberale partij Venstre is derde.

Volgens Deense media wordt bij winst van het blauwe blok Venstre-voorman Lars Løkke Rasmussen de nieuwe premier van Denemarken. In 2009 was Rasmussen ook al premier. Hij volgde toen partijgenoot Anders Fogh Rasmussen op, die secretaris-generaal van de NAVO werd.