Cultuur

Meer geld is niet meer geluk, klinkt het in het grachtenpand

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een bijeenkomst van Your Lab aan de Herengracht in Amsterdam
Wie: Oprichter van Your Lab André Platteel. Bankier en hoogleraar Herman Wijffels en dertig ambitieuze en geïmponeerde twintigers

‘Schoenen uit’ staat er op een briefje bij de deur van een enorm appartement aan de Herengracht. Het is de woning van André Platteel, de oprichter van Your Lab, een soort trainingsbureau. Vanavond organiseert hij een lezing bij hem thuis. Hij heeft toch ruimte genoeg. “Ongelofelijk hier hè”, zucht een meisje, buiten adem van bewondering. “En dan is er hierboven dus nóg een hele verdieping.” Ja, dit is het huis van iemand die het gemaakt heeft, compleet met Bechsteinvleugel, imposante boekencollectie, open haard en zeker vier rondslingerende MacBooks.

Authentiek in de wereld staan

Maar goed, dat zijn maar spullen. En daar gaat het niet om. Zegt Platteel tenminste. Hij werkte als adviseur bij verschillende grote bedrijven, zoals Unilever en Sara Lee, voor een hoog uurtarief. “Ik was erg gebrand op materieel gewin, veel te lang was dat mijn drijfveer.” En werd hij daar gelukkig van?
Uh-Uh. Dus ging het roer om leert Platteel nu aan ambitieuze twintigers hoe ze “authentieker in de wereld kunnen staan” en “hun eigen essentie volledig kunnen ervaren”.

Platteel speelt zijn rol als guru met verve. Kalm kijkt hij de kamer rond. Het is duidelijk. Hier zit iemand ontzettend innerlijke rust uit te stralen. De bijeengekomen jongens en meisjes zitten op de vloer aan zijn voeten. Met schoenen, trouwens. Want hoewel verder iedereen, op Platteels verzoek, op sokken loopt, houdt hij zelf zijn schoenen toch liever aan. “Anders staat het een beetje gek, onder zo’n net pak.” En bovendien kan hij de eregast van de avond, de tevens schoendragende Herman Wijffels, toch niet op kousenvoeten verwelkomen.

Herman Wijffels en André Platteel weten wat echt belangrijk is.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Wat écht belangrijk is

Wijffels, de economiecoryfee van Nederland, steunt Your Lab omdat hij zich herkent in de ideeën van Platteel. “Al honderdvijftig jaar lang laten we ons leiden door het idee dat de toename van BNP gelijk is aan de toename van geluk. Dat klopt niet. Geluk heeft met andere dingen te maken.”

Daar is Wijffels achter gekomen toen hij een keer een lange wandeling maakte in de Afrikaanse wildernis en in een tént moest slapen. “Dan maakt het geen verschil dat je de voorzitter van de Rabobank bent.” Ook is hij in de jaren negentig begonnen met mediteren. Dat helpt hem beter tot zich te laten doordringen wat écht belangrijk is.

Een jongen pulkt fronsend aan het gat in zijn sok. Beweren dat je eigenlijk niets nodig hebt is nogal makkelijk als je alles hebt. Maar op een dag woont hij misschien ook aan de gracht. En dan mag hij zijn schoenen aan houden.

In een eerdere versie van dit stuk stond dat André Platteel topeconoom is, en dat hij zijn baard en haar liet groeien toen hij Your Lab begon. Hij had echter al langer een baard en langer haar en is geen topeconoom.