Mea culpa na misleidende montage

Tv-producent Skyhigh gaat publiekelijk „royale” excuses aanbieden voor een uitzending van EO-programma Hufterproef waarin beelden van een winkelende vrouw zo werden gemonteerd dat het leek of ze racistisch was. Dat meldt de Volkskrant.

In Hufterproef worden mensen met de verborgen camera gefilmd terwijl ze met in scène gezet asociaal gedrag te maken krijgen. In de uitzending van 3 juni zat een item waarin winkelend publiek in een kledingzaak in Almere moest aanhoren hoe een verkoper een meisje met een hoofddoek discrimineerde. Sylvia Voogel werd voor dat item gefilmd. Op televisie leek het of ze meeging in de opmerkingen van de verkoper, maar dat bleek slechts misleidende montage van de producent. In werkelijkheid maakte ze één onschuldige opmerking en nam ze het later zelfs op voor het meisje met de hoofddoek.

Na de uitzending volgden bedreigingen en verwensingen op sociale media, waardoor Voogel volgens de Volkskrant haar huis niet meer uit durfde. Haar zoon nam contact op met de EO, die toezegde de beelden uit de aflevering te knippen. Op Uitzending Gemist zijn ze inmiddels niet meer te zien.

Skyhigh wilde aanvankelijk niet reageren, maar deed dat gisteren dus alsnog. Directeur Bert van Leeuwen (die zelf presentator is bij de EO): „Er zijn al persoonlijk excuses gemaakt en die komen er nu ook publiekelijk.”

Ook de EO zegt te wachten op volledige excuses van Skyhigh. Dan is „vergeving mogelijk”, zegt directeur Arjan Lock.