Koor Le Kapa swingt meer dan de Cape Singers

De Cape Traditional Singers uit Zuid-Afrika zingen volkse liedjes uit de rijke historie van Kaapstad. Toch leek het 24 man sterke koor slechts twee liedjes te beheersen waarvan hoogstens de tekst wat varieerde.

Enerzijds speelden de verklede mannen zogenaamde ‘Ghoema liedjies’ of ‘moppies’, komische liedjes in het Afrikaans. Ze klonken alle eender: een snelle slag op de banjo, van je één-twee, en het koor dat een onveranderlijke melodie zong. Dat een zwarte man met een koddig rood hoedje en clownesk wapperende witte handschoenen het Carré-publiek trakteerde op ‘Viva Oranje, hoezee!’ en ‘Naar Batavia, naar Batavia’ op een banjo-melodie uit de 19e-eeuwse minstrelshows, leek niet eens bedoeld als spiegel van een koloniaal verleden. Het ging om de gezelligheid.

Dan was het tweede koor van de avond swingender. Ook ¡Gugu Le Kapa mengt westerse tradities met Afrikaanse, maar dan een meer kerkelijk repertoire. Er zat veel te weinig van de Afrikaanse gospel in de westers klassieke zang om echt onderscheidend te zijn. Na in totaal twee uur vond dan ook zeker de helft van het publiek de pauze een goede aanleiding om de zaal definitief te verlaten. Na de pauze hadden de Cape Traditional Singers zich nog carnavalesker geschminkt, maar de liedjes klonken nog exact hetzelfde.