Tweede Kamer stemt dinsdag over toekomst ROC Leiden

Exterieur van het ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden.
Exterieur van het ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden. Foto ANP / Marco de Swart

De toekomst van ROC Leiden blijft nog even een paar dagen onzeker. Dinsdag pas zal de Tweede Kamer stemmen over een voorstel van de VVD om geen geld meer in de school te steken.

De mbo-instelling heeft eind volgende week 18 miljoen euro nodig, anders is de school failliet. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) wil in totaal 40 miljoen euro aan de ROC overmaken. Maar of dat ook echt gaat gebeuren, is dus nog de vraag. De VVD pleit voor een faillissement van de school. PVV en CDA denken ook dat dit waarschijnlijk de beste optie is.

Wat doet de SP?

Gisterenavond tijdens een derde debat over de noodleidende ROC opperde Bussemaker een nieuw plan; ze wil de mbo-instelling gecontroleerd ontmantelen en daarbij verschillende opleidingen bij andere ROC’s onderbrengen. En van ROC Leiden een kleinere school maken dat in één gebouw een specifiek aanbod heeft. Bovendien moet de school aan allerlei voorwaarden voldoen, anders draait Bussemaker alsnog de geldkraan dicht. PvdA en D66 hebben wel oren naar dit scenario.

Dat betekent dat de SP nu een belangrijke rol speelt in de zaak. Kamerlid Jasper van Dijk wil alles nog eens goed doorpraten met zijn fractie.

ROC Leiden kwam in de financiële problemen door de bouw van twee gigantische schoolgebouwen. Bestuurders deden daarvoor namelijk hoge investeringen en gingen ingewikkelde financiële constructies aan.

De minister benadrukte vandaag dat bij een faillissement bijna 9.000 leerlingen op straat komen te staan. Voor hen zal zij een nieuwe plek moeten vinden. En qua timing helpt de zomervakantie daar niet bij.