Janneke Vreugdenhil Gin met dille & komkommer

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Koken met kruiden en bloemen van Pip McCormac bevat een klein hoofdstuk ‘Drankjes’, met spannende varianten op klassieke cocktails. Wat dacht u van een ‘Geranium sunset’, een ‘Storm met rabarber en bonenkruid’ of deze zomerse gin met dille en komkommer? Van tevoren was ik benieuwd of enkele takjes dille en wat komkommer op konden tegen de krachtige smaak van de gin. Maar al na een dag had de gin een prachtige lichtgroene kleur gekregen en het kruidige aroma van de dille aangenomen. Gebruik deze gin zoals u normaal doet, bijvoorbeeld voor het maken van gin-tonic. Ook lekker: schenk een vinger komkommer-dille gin in een glas, voeg een scheutje vlierbloesemlimonadesiroop toe en vul de rest van het glas met sprankelend bronwater en ijsblokjes. Voeg aan elk glas wat stukjes komkommer toe en laat een plukje dille boven het glas uitpiepen.

Deze gearomatiseerde gin is een week houdbaar in de koelkast. Als u twijfelt aan het resultaat of geen liter gin per week drinkt, kunt u ook beginnen met een hoeveelheid voor twee glazen: vul daarvoor een jampot tot tweederde met gin en voeg daar wat stukjes komkommer en wat plukjes dille aan toe.