Verdachte schietpartij Charleston gepakt, Obama wil heroverweging wapenbeleid

Beveiligingsbeelden van de verdachte, vrijgegeven door de politie van Charleston. . Rassenhaat was waarschijnlijk het motief van de blanke schutter
Beveiligingsbeelden van de verdachte, vrijgegeven door de politie van Charleston. . Rassenhaat was waarschijnlijk het motief van de blanke schutter Foto Reuters / Charleston Police Department

De verdachte van de dodelijke schietpartij gisteren in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, Dylann Roof, is gearresteerd. Dat bevestigen de FBI, de minister van Justitie Loretta Lynch en het hoofd van de politie in Charleston. Lynch noemde de schietpartij, waarbij negen doden vielen, “hartverscheurend” en een “diep tragische misdaad”.

Twitter avatar FBI FBI Subject arrested in #Charleston shooting. Our sincere thanks to the public and our law enforcement partners.

Eerder vandaag werd bekend dat de identiteit van de schutter bekend was bij de FBI. Zijn oom zei tegenover persbureau Reuters dat hij Roof had herkend op foto’s die door de politie zijn vrijgegeven. Een oplettende burger zou de vluchtwagen hebben gezien, waarna de dader, die vuurwapengevaarlijk werd geacht, kon worden aangehouden in Shelby, in North Carolina.

Update 22:24. Volgens persbureau Reuters benadert het Amerikaanse OM de zaak als een ‘hate crime’, wat inhoudt dat er geen terroristisch motief achter de daad wordt gezocht.

De 21-jarige Roof komt uit Columbia in South Carolina. Hij zou in april voor zijn verjaardag een vuurwapen hebben gekregen. Persbureau AP meldt dat Roof werd verdacht van een drugsdelict. Eerder kwam hij met de politie in aanraking vanwege huisvredebreuk. Verdere details hierover zijn niet bekend.

Oudste kerkgemeenschap

Een van de slachtoffers van de schietpartij was dominee en senator in de staat South Carolina Clementa C. Pinckney. Gisteravond leidde Pinckney een bijbelstudie in de methodistische Emanuel-kerk. De schutter was ook aanwezig tijdens de bijeenkomst. Hij bleef ongeveer een uur en begon daarna om zich heen te schieten.

Roof heeft op zijn profielfoto op Facebook een jas aan met daarop twee opvallende vlaggen. Journalisten wisten de patches snel te plaatsen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Verdachte schietpartij in Charleston droeg op zijn jas twee vlaggen die van apartheid Zuid-Afrika en die van Rhodesië http://t.co/U8zaMYldMk

Het monumentale witte gebouw van de Emanuel African Methodist Episcopal Church uit 1891 is het hart van een van de grootste en oudste Afro-Amerikaans kerkgemeenschappen in het zuiden van de VS.

Toespraak Obama

Obama heeft gesproken met Joe Riley, de burgemeester van Charleston. Hij kende leden van de kerk en rekende ook de omgekomen pastoor Pinckney tot zijn kennissenkring. “Te zeggen dat onze gedachten nu bij de nabestaanden zijn, is niet genoeg om onze droefheid en woede te uiten”, zei hij. Elke schietpartij waarbij meerdere slachtoffers vallen is volgens de president tragisch, maar dat die nu plaatsvond op een gebedsplek was nog pijnlijker. Hij noemde de Emanuel-kerk meer dan gewoon een gebedshuis. “Het was een plek waar mensen vrijheid zochten. Een plek die werd afgebrand, omdat de leden streden voor het einde van de slavernij.”

Obama vervolgde met een oproep aan Amerikanen om na te denken over het wapenbeleid in de VS.

“Ik heb te vaak dit soort toespraken moeten houden. Weer zijn mensen het slachtoffer geworden, omdat mensen die kwaad wilden gewoon aan vuurwapens wisten te komen. Nu is een tijd om te rouwen, maar we moeten erkennen dat dit soort moordpartijen niet plaatsvinden in andere ontwikkelde landen. We kunnen hier iets aan doen. Het Amerikaanse volk zal hier over na moeten denken.”