Hongkong wijst plannen voor vrije verkiezingen af

Supporters van de Beijingse plannen wachten bij het parlement van Hongkong.
Supporters van de Beijingse plannen wachten bij het parlement van Hongkong. Foto EPA / Alex Hofford

Vrije verkiezingen in 2017 in Hongkong zijn voor jaren van de baan. Dat is het onmiddellijke gevolg van de nieuwste politieke crisis in de Wetgevende Vergadering van de financiële metropool waar vanochtend een constitutionele wetswijziging, noodzakelijk om deze omstreden verkiezingen te houden, werd geblokkeerd.

Na tien uur van debatten in een zwaar bewaakt gebouw en enkele middelgrote demonstraties afgelopen weekend bleek er voor dit wetsontwerp geen tweederde meerderheid. De verzamelde pro-democratische partijen hadden van te voren al aangekondigd het door de autoriteiten in Beijing opgestelde verkiezingsplan, dat zij beschouwen als een vorm van “namaakdemocratie”, af te keuren.

Uitslag ontvangen met luid gejuich

Maar verrassend genoeg weigerden ook 30 leden van het pro-Beijingse kamp hun stem uit te brengen. Daardoor was er geen tweederde meerderheid in de Wetgevende Vergadering, het parlement van de zakenstad, een voormalige Britse kolonie. Buiten het gebouw, waar in de zomer van 2014 de grootste demonstraties ooit in Hongkong plaatsvond, reageerden demonstranten, opnieuw getooid met de symbolische paraplus, met luid gejuich en geschreeuw op de uitslag.

Net als de zogeheten “pan-democraten” in de wetgevende vergadering waren zij tegen het Beijingse plan om in 2017 verkiezingen te houden voor het hoofdbestuurdersschap van Hongkong. Zij protesteerden de afgelopen dagen opnieuw tegen de indringende bemoeienis van de autoriteiten in Beijing met de wijze waarop deze “vrije verkiezingen” gehouden zouden moeten worden. De leiders van de Communistische Partij van China behouden zich het recht voor de twee of drie kandidaten voor deze “vrije verkiezingen” van te voren goed te keuren. Hongkongers krijgen in die opzet niet het recht zelf kandidaten naar voren te schuiven.

‘Gebrek aan loyaliteit’

De autoriteiten in Beijing hadden eerder deze week gewaarschuwd dat als de Hongkongse grondwetswijziging zou worden afgewezen er niet een nieuw, alternatief plan in behandeling genomen zou kunnen worden. Wijziging van de nu afgewezen koers is onbespreekbaar. Het directe gevolg is dat de autoriteiten in 2017, net als voorgaande jaren, zelf een kandidaat kiezen na consultatie van de belangrijkste zakenfamilies van Hongkong.

Volgens Chinese analisten in de partijmedia wordt in de hoogste regionen van de CPC de afwijzing beschouwd als een “totaal gebrek aan loyaliteit aan China”. Volgens de Hongkongse politieke commentator Cheung Chor Yeung is het eind van de politieke onrust in de financiële wereldstad nog lang niet voorbij:

“Pandemocraten voelen zich op het ogenblik misschien heel goed over de blokkade van een gehaat plan, maar het is ook een feit dat zij de democratie in Hongkong geen stap dichterbij is.”