Economie

Googles Nest Cam houdt je huis (en hond) voor je in de gaten

Foto Google

Tarzan! Ga on-mid-del-lijk van die bank af! Ondeugende Nederlandse honden kunnen vanaf volgende maand op afstand gecorrigeerd worden via de Nest Cam. Met deze bewakingscamera van Google-dochter Nest Labs, kun je je huis op afstand in de gaten houden. Als je dat wilt, kun je via je telefoon iets roepen tegen de mensen en dieren in huis.

Bewakingscamera’s die via internet werken zijn niets nieuws. Maar het is wat anders als een onderdeel van Google er eentje bouwt - een bedrijf dat al zo veel van zijn gebruikers weet. Betekent het dat Google nu ook mee kan kijken in je woning? Zeker niet, benadrukken de medewerkers van Nest.

Meer verstand van hardware

Google kocht Nest in 2014 voor 3,2 miljard dollar. De reden: bij Nest werken veel voormalig medewerkers van Apple onder leiding van Tony Fadell (‘medebedenker van de iPod’), die goed zijn in het maken van hardware. Bij Google hebben ze meer verstand van internettoepassingen en data-analyse. Met Nest sloeg Google twee vliegen in één klap.

Beeld Google

Beeld Google

Er kwam hardwarekennis in huis en een product waarmee Google toegang krijgt tot je huishouden. Daar valt nog genoeg te automatiseren en optimaliseren, denken de techbedrijven. Denk aan Apples HomeKit of het slimme huis van elektronicagigant Samsung.

Premiekorting

Nest richt zich op energieverbruik en veiligheid. Voordat je huis een ‘smart home’ is , moet het eerst een ‘safe home’ worden. Nest kun je al kennen van de slimme, glimmende thermostaat die zich aanpast aan je leefpatroon. Er was ook al een rookmelder (Nest Protect, 119 euro) en nu dus een slimme camera die zelf bewegingen constateert en een seintje geeft als er onraad is. Alle apparaten zijn te bedienen via één app op je telefoon. Opvallend: in de VS krijg je vijf procent  korting op je verzekeringspremie als je zo’n rookmelder gebruikt.

De camera moet je ook een veilig gevoel geven. De Nest Cam houdt je huis in de gaten zodra jij weg bent. De beelden worden rechtstreeks naar een beveiligde server gestuurd en daar opgeslagen. Je krijgt een seintje als er bewegingen gesignaleerd worden. Nest zegt dat hun camera minder vaak vals alarm slaat, omdat de beeldherkenningssoftware intelligenter is dan die van concurrenten. Je kunt op de beelden inzoomen via je telefoon.

Meekijken met de brand

De Nest Cam (199 euro) is een verbeterde versie van de camera van Dropcam, een bedrijfje dat vorig jaar door Google werd overgenomen en toegevoegd aan Nest Labs. Het ontwerp is een beetje veranderd, de video wordt op de server automatisch opgedeeld in gedeeltes waarin ‘actie’ plaatsvindt. Typisch voorbeeld van Nest: als de Nest Protect rookmelder brand waarneemt, zal de Nest Cam automatisch beginnen op te nemen. Zodat jij (of de verzekering, achteraf) kunt meekijken met de brand.

Bij Nest Labs vinden ze het niet zo prettig om telkens weer gewezen te worden op het feit dat ze onderdeel uitmaken van Google. “We opereren zelfstandig”, zegt de Europese directeur, Lionell Pallet. Ander hoofdkantoor, ander personeel. Er zijn geen koppelingen tussen gebruikersaccounts en servers - de servers waar de Nest Cam zijn data opslaat zijn nota bene van Google-concurrent Amazon. Wel gebruikt Nest technologie van Google, bijvoorbeeld om gegevens te analyseren.

Van Google, toch niet gratis

Er is één duidelijk verschil tussen Google en Nest. De internetdiensten van Google zijn allemaal gratis, maar voor die van Nest met je betalen. En hoe: om tien dagen bewakingsvideo’s te kunnen terugkijken betaal je 10 euro per maand, en 30 dagen videogeschiedenis (als je op vakantie gaat bijvoorbeeld) kost je 30 euro. Om al die data te uploaden moet je wel een redelijke breedbandverbinding hebben (tot circa 1 Mbit/s voor HD-kwaliteit).

Dat is niet te omzeilen door een geheugenkaartje te gebruiken, want die aansluitmogelijkheid zit er niet op. Andere concurrenten, zoals bijvoorbeeld de Netatmo Welcome (die ook 30 juni in Nederland op de markt komt) kunnen wel lokaal bestanden opslaan. Daar hoef je dus geen maandelijks tarief voor te betalen. De Welcome heeft wel een ander creepy trekje: hij herkent het gezicht van wie er voor de deur staat. Dat twee gebruiksvriendelijke beveiligingscamera’s tegelijk geïntroduceerd worden net voor de zomer is niet toevallig. In de vakantieperiode verlaten de meeste mensen voor een paar weken hun huis - allemaal potentiële klanten voor wat extra bewaking.