Googles camera houdt de boel in de gaten als je van huis bent

Googles dochter Nest Labs brengt een beveiligingscamera op de markt. Slim getimed, zo net voor de vakantieperiode.

Nest-oprichter Tony Fadell werkte vroeger bij Apple en leidt nu de consumentenelektronicatak bij Googles Nest Labs, dat nu een camera op de markt brengt.
Nest-oprichter Tony Fadell werkte vroeger bij Apple en leidt nu de consumentenelektronicatak bij Googles Nest Labs, dat nu een camera op de markt brengt. Foto Bloomberg

Tarzan! Ga on-mid-del-lijk van die bank af! Ondeugende honden kunnen vanaf volgende maand op afstand gecorrigeerd worden via de Nest Cam. Met deze bewakingscamera van Google-dochter Nest Labs kan het huis op afstand in de gaten worden gehouden. Wie dat wil, kan via de telefoon iets roepen tegen de mensen en dieren in huis.

Bewakingscamera’s die via internet werken zijn niets nieuws. Het is wat anders als er eentje wordt gebouwd door een onderdeel van Google – een bedrijf dat al zo veel van zijn gebruikers weet. Betekent het dat Google nu ook kan meekijken in huis? Zeker niet, benadrukken Nest-medewerkers.

Google kocht Nest in 2014 voor 3,2 miljard dollar. Er werken veel voormalig werknemers van Apple onder leiding van Tony Fadell (‘medebedenker van de iPod’), die goed zijn in het maken van hardware. Bij Google hebben ze meer verstand van internettoepassingen en data-analyse. Met Nest sloeg Google twee vliegen in één klap. Er kwam hardwarekennis in huis en een product waarmee Google toegang krijgt tot huishoudens. Daar valt nog veel te automatiseren en optimaliseren.

Nest richt zich op energieverbruik en veiligheid. Voordat een huis een ’smart home’ is , moet het eerst een ‘safe home’ worden. Nest bracht vorig jaar een slimme, glimmende thermostaat op de Nederlandse markt. Er was ook al een rookmelder (Nest Protect). Opvallend: in de VS krijgen klanten 5 procent korting op hun verzekeringspremie als ze zo’n rookmelder gebruiken. Nu is er dus ook een Nest-camera die bewegingen constateert en een seintje geeft als er onraad is. Alle apparaten zijn te bedienen via één app op de telefoon.

De Nest Cam houdt het huis in de gaten zodra je weg bent. De beelden worden rechtstreeks naar een beveiligde server gestuurd en daar opgeslagen. Er komt een melding als er bewegingen gesignaleerd worden en je kunt op beelden inzoomen via de telefoon.

De Nest Cam (199 euro) is een verbeterde versie van de camera van Dropcam, een bedrijfje dat vorig jaar door Google werd overgenomen en toegevoegd aan Nest Labs. Het ontwerp is aangepast, de video wordt automatisch opgedeeld in gedeeltes waarin ‘actie’ plaatsvindt en de camera is nu gekoppeld aan de Nest-software: als de rookmelder onraad ruikt, gaat de camera automatisch in opnamestand en kun je meekijken met de brand.

Bij Nest Labs vinden ze het niet prettig om telkens weer gewezen te worden op moederbedrijf Google. „We opereren geheel zelfstandig”, zegt de Europese directeur, Lionell Pallet. Er zijn geen koppelingen tussen gebruikersaccounts en servers - de servers waar de Nest Cam zijn data opslaat zijn nota bene van Google-concurrent Amazon. Wel gebruikt Nest technologie van Google, bijvoorbeeld om gegevens te analyseren.

Er is één duidelijk verschil tussen Google en Nest. De internetdiensten van Google zijn allemaal gratis, voor die van Nest met je betalen. Om tien dagen bewakingsvideo’s te kunnen terugkijken betaal je 10 euro per maand, en 30 dagen videogeschiedenis (als je op vakantie gaat bijvoorbeeld) kost 30 euro. Andere concurrenten, zoals bijvoorbeeld de Netatmo Welcome (die binnenkort ook in Nederland op de markt komt) kunnen wel lokaal bestanden opslaan. Daar hoef je dus geen maandelijks tarief voor te betalen. De Welcome herkent het gezicht van wie er voor de deur staat.

Dat er net voor de zomer twee gebruiksvriendelijke beveiligingscamera’s geïntroduceerd worden, is niet toevallig. In de vakantieperiode verlaten de meeste mensen voor een paar weken hun huis – allemaal potentiële klanten voor wat extra bewaking.