Geen deal met Griekenland tijdens top eurogroep

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis aan het begin van de vergadering met zijn collega's in Luxemburg.
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis aan het begin van de vergadering met zijn collega's in Luxemburg. Foto: EPA/ Julien Warnand

De vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden is vandaag zonder akkoord over Griekenland geëindigd. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft dat in een persconferentie bevestigd.

De eurogroepvoorzitter meldde dat er “geen akkoord in zicht is” over Griekenland. Er is “helaas te weinig vooruitgang geboekt”, aldus Dijsselbloem. Voor NRC is Stéphane Alonso aanwezig bij de persconferentie.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Dijsselbloem: ‘we hebben vandaag sterk signaal gestuurd aan Griekse autoriteiten’ dat ze met nieuwe voorstellen komen/mee moeten doen

Volgens de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is er weinig tijd, maar moet het genoeg zijn om een oplossing te vinden die “voor alle partijen gunstig” is.

Maandag nieuwe eurotop

Athene moet uiterlijk op 30 juni 1,6 miljard euro hebben overgemaakt aan het IMF. Zonder deal lukt dat de Grieken waarschijnlijk niet. Nu de eurogroep er vandaag niet is uitgekomen, wordt er maandag een extra top van de EU gehouden dit weekend.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I have decided to convene a Euro Summit Monday. Time to discuss the situation of Greece at highest political level http://t.co/dF16o6knNg

Een ‘Grexit’ voorkomen wordt hoe dan ook een haastklus, want een eventueel akkoord over een nieuw Europees steunprogramma moet dan voor 1 juli door de nationale parlementen.

IMF-topvrouw Christine Lagarde gaf op de persconferentie aan dat er gewacht wordt op Griekenland. Volgens Lagarde zijn er “zeer redelijke voorstellen” gedaan, en is het aan de Grieken om daarop te reageren. Lagarde benadrukte verder dat het IMF zich flexibel wil opstellen, maar dat het voorstel vanuit Athene wel “tastbaar en geloofwaardig” moet zijn.

Verwachtingen waren niet hooggespannen

De zogeheten eurogroep boog zich vandaag onder meer over de Griekse schuldenkwestie. Het beraad begon om 15.30 uur. De Duitse krant Die Zeit meldde rond zes uur dat er onderhandeld zou worden over een “laatste aanbod” dat de EU Athene zou hebben gedaan, maar die berichten bleken niet te kloppen.

De verwachtingen voor de eurogroep van vandaag waren al niet hooggespannen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei voor aanvang van de bijeenkomst vanmiddag dat hij “vrij somber” was over de kansen op een akkoord. “Voor een deal hadden de Grieken hier nu voorstellen onder hun arm mee moeten brengen, maar die heb ik niet gezien.”

Lees al het nieuws van vandaag terug in ons liveblog.