Gazprom en Shell bouwen nieuwe pijpleidingen naar Duitsland

De Franse premier Fillon, bondskanselier Merkel, premier Rutte en de Russische president Medvedev openden op 8 november 2011 de Nord Stream-pijpleiding
De Franse premier Fillon, bondskanselier Merkel, premier Rutte en de Russische president Medvedev openden op 8 november 2011 de Nord Stream-pijpleiding Foto EPA/ Stefan Sauer

Het Russische gasconcern Gazprom, het Nederlands/Britse olie- en gasbedrijf Shell, het Oostenrijkste OMV en het Duitse energieconcern E.ON bouwen twee nieuwe gaspijpleidingen van Rusland via de Baltische Zee naar Duitsland. Dat hebben de bedrijven vandaag bekend gemaakt. Het is een uitbreiding van de bestaande Nord Stream-pijpleiding.

Tijdens een economisch forum in Sint-Petersburg maakten het consortium van vier bedrijven dit nieuws bekend, zo meldt ANP. Door de uitbreiding wordt de capaciteit met 55 miljard kubieke meter gas per jaar vergroot.

Nord Stream belangrijk voor Nederlandse ‘gasrotonde’

De bestaande pijpleidingen van Nord Stream hebben een lengte van 1224 kilometer en lopen deels over land en deels onder het water van de Baltische Zee.

Eind 2011 werd Nord Stream officieel in gebruik genomen door de toenmalige Russische president Medvedev, bondskanselier Merkel, de Franse premier Fillon en premier Rutte. Het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie is met 9 procent aandeelhouder van Nord Stream.

Het Russische gas uit de Nord Stream-pijpleiding is bedoeld voor de Noordwest-Europese gasmarkt. Nederland speelt hierin een belangrijke rol als doorvoerland, met de zogenoemde gasrotondestrategie. Zo wordt het Russische gas onder meer opgeslagen in een gasveld onder het Noord-Hollandse dorpje Bergen, waar Gazprom 42 procent van de capaciteit mag gebruiken, dit gas is deels bedoeld voor de export naar het Verenigd Koninkrijk.