Ex-neuroloog vrijgesproken van opzettelijk letsel patiënten: geen cel

Ex-neuroloog Ernst Jansen (voorheen Jansen Steur) hoeft de cel niet in. Het hof in Arnhem heeft hem vanmorgen veroordeeld een half jaar voorwaardelijk, voor diefstal van medicijnen en receptenbriefjes, verduistering van onderzoeksgeld en valsheid in geschrifte. Hij is vrijgesproken van opzettelijk toebrengen van letsel aan patiënten. Ook voor de zelfmoord van één van zijn patiënten wordt hij niet langer verantwoordelijk gehouden.

Het hof oordeelt daarmee fundamenteel anders dan de rechtbank in Almelo. Die veroordeelde Jansen (69) vorig jaar tot drie jaar cel. Zowel bij rechtbank als hof was zes jaar tegen hem geëist. Het hof meent dat niet kan worden bewezen dat Jansen met opzet foute diagnoses heeft gesteld.

Slachtoffers reageerden teleurgesteld. Letselschade-expert Yme Drost die hen vertegenwoordigt: „Hier ben ik al die jaren al bang voor geweest. Opzet is juridisch lastig te bewijzen. Het delict schuld is verjaard. Het stilzitten van het OM en de doofpot van het ziekenhuis waar Jansen werkte, worden nu beloond met een vrijspraak.”