Ex-neuroloog Ernst Jansen zes maanden voorwaardelijk - hoeft cel niet in

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur in februari 2014, toen hij aankwam bij de rechtbank voor de uitspraak in de rechtszaak tegen hem.
Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur in februari 2014, toen hij aankwam bij de rechtbank voor de uitspraak in de rechtszaak tegen hem. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De oud-neuroloog Ernst Jansen (69) is in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Dat meldt Rechtspraak.nl. Dat betekent dat Jansen (voorheen Jansen Steur) de cel niet in hoeft.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist.

Het hof in Arnhem heeft hem vanmorgen veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk, voor diefstal van medicijnen en receptenbriefjes, verduistering van onderzoeksgeld en valsheid in geschrifte. Jansen is vrijgesproken van opzettelijk toebrengen van letsel aan patiënten. Ook voor de zelfmoord van één van zijn patiënten wordt hij niet langer verantwoordelijk gehouden.

Het hof oordeelt daarmee fundamenteel anders dan de rechtbank in Almelo.

Verzon testresultaten

Jansen zei tegen patiënten dat ze ongeneeslijke ziektes zoals alzheimer of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Hij verzon testresultaten en schreef medicijnen met ernstige bijwerkingen voor.

Het OM eiste zes jaar onder meer omdat zijn verkeerde diagnoses verstrekkende gevolgen hadden voor de slachtoffers.

Eerder veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijk cel

De rechtbank in Almelo veroordeelde Jansen vorig jaar tot drie jaar, onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses. Het OM eiste toen ook zes jaar, een straf die zij meer op zijn plaats vond, gezien het leed dat hij patiënten gedurende meerdere jaren heeft aangedaan en “de desastreuze impact” die dat op hen had.

Peter Plasman, advocaat van Jansen, vroeg vrijspraak op grond van Jansens hersenbeschadiging. Door de hersenbeschadiging, die hij claimt te hebben opgelopen na een auto-ongeluk in 1990, zou Jansen ontoerekeningsvatbaar of minder toerekeningsvatbaar verklaard kunnen worden.

Volgens het OM heeft Jansen de hersenschade (frontaal syndroom) opgelopen, maar waarschijnlijk niet door het auto-ongeluk, eerder door langdurig gebruik van alcohol en hoge doses slaapmiddelen. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in januari dat Jansen opnieuw psychisch moest worden onderzocht.

De rechtszaak én de uitkomst ervan zijn tot nu toe uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

Lees ook:Lees ook: ‘Was hij nou een arts of écht een monster?‘ (€).