Eindelijk, na honderd jaar, een vrouw op het dollarbiljet. Maar wie wordt het?

Van George Washington (één dollar) tot Benjamin Franklin (honderd dollar): op al het Amerikaanse briefgeld staan alleen mannen. Maar dat gaat veranderen. Voor het eerst in honderd jaar wordt binnenkort een vrouw gekozen voor het briefje van tien dollar. Wie wordt het?

Beeldbewerking NRC
Beeldbewerking NRC

Van George Washington (één dollar) tot Benjamin Franklin (honderd dollar): op al het Amerikaanse briefgeld staan alleen mannen. Maar dat gaat veranderen. Voor het eerst in ruim honderd jaar zal binnenkort een vrouw gekozen worden voor het briefje van tien dollar. Dat briefje moet er in 2020 komen, maakte het Amerikaanse Ministerie van Financiën deze week bekend.

Een vrouw op de dollar: het was al maanden onderwerp van gesprek in de Verenigde Staten. De actiegroep Women On 20’s begon daarvoor een campagne. En met succes dus (of gedeeltelijk succes misschien; de inzet was het briefje twintig).

Voor het einde van het jaar wordt bekendgemaakt wie de vrouw op de tien dollar wordt – het briefje waar nu Founding Father Alexander Hamilton op te zien is. De Amerikanen worden opgeroepen om mee te denken. Er is één juridisch voorbehoud, helaas voor Oprah: de kandidaat mag niet meer in leven zijn. Verder moet de winnaar zich hebben ingezet voor “inclusive democracy” – democratie voor het hele Amerikaanse volk, dus.

Maar wie moet het dan worden? Women On 20’s riep eerder dit jaar alvast een wedstrijd uit. De winnaar werd Harriet Tubman (1822-1913), die zich heeft ingezet voor het afschaffen van de slavernij. Mocht het Tubman worden, dan is ze de eerste Afro-Amerikaan op een dollarbiljet.

Een video van de campagne van Women On 20’s.

Er zijn meer namen die vaker opduiken. Die van Rosa Parks (1913-2005) bijvoorbeeld, die wereldberoemd werd toen ze weigerde op te staan voor een blanke man in de bus. Ook een kanshebber: Eleanor Roosevelt (1884-1962), first lady en activist die zich inzette voor vrouwen- en burgerrechten.

Wie het ook wordt, helemáál de eerste vrouw op een dollarbriefje wordt ze niet. Martha Washington, ook een ‘vrouw-van’, stond ooit even op een briefje van één dollar. Al was dat wel ruim honderd jaar geleden, tussen 1886 en 1891.

Dat het nieuwe biljet verschijnt in 2020 is geen toeval: het is een eeuw na de invoer van het vrouwenstemrecht in de Verenigde Staten.

En Alexander Hamilton?

Alexander Hamilton, die nu op de tien dollar staat, raakt zijn briefje niet helemaal kwijt. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew liet in een verklaring weten het belangrijk te vinden om de Founding Father “te blijven eren” – al is het nog niet duidelijk hoe precies. Wellicht krijgt Hamilton een eigen tientje. Maar het kan ook zijn dat de eerste vrouw op een dollarbriefje in meer dan honderd jaar haar plek moet delen met een man.