Economie

Een tweede leven voor Renrendai

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het sociale medium Renren is zijn glorie al lang geleden verloren. Je zou het de Hyves van China kunnen noemen. Maar in tegenstelling tot Hyves heeft Renrendai wel een nieuw verdienmodel bedacht: vastgoed.

Renrendai heeft 27 miljoen dollar in het Amerikaanse vastgoedfonds Fundrise gestoken, vertelt Benjamin Miller, de CEO van Fundrise tegen China Daily. Fundrise fungeert als vehikel waarmee particuliere investeerders kunnen beleggen in vastgoedprojecten.

Wat de rol voor Renren wordt, is nog niet duidelijk. Het bedrijf investeerde tot nu toe zo’n 500 miljoen dollar (440 miljoen euro) in meer dan dertig projecten. Veelal tech-start-ups, schrijft China Daily.

In de Verenigde Staten heeft Fundrise 50.000 investeerders en de oprichters, de broers Miller zoeken uitbreiding in onder meer China, Canada en Israel. Benjamin Miller reisde onlangs naar China om erachter te komen wat Chinezen willen. Zijn conclusie: hij weet het nog steeds niet.

Het kan jaren duren. We hebben geen haast. Het is een gok voor de lange termijn.

Miller vraagt zich af of de Chinezen willen investeren in een deel van een huis. Het is gebruikelijk om een heel huis of appartement als belegging te kopen.

‘Zuid-Korea en Japan moeten handen ineen slaan’

Het is de sterke won die de Zuid-Koreaanse economie parten speelt. Maar het zijn ook de diplomatieke ruzies, schrijft de Nikkei Asian Review. “We krijgen nu maar de helft zoveel Japanse klanten als drie jaar geleden”, klaagt de manager van een cosmeticazaak in Seoul.

De bilaterale relatie tussen Japan en Zuid-Korea is gespannen sinds de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak in 2012 naar Dokdo ging, een betwiste eilandengroep die de Japanners kennen als Takeshima.

Het is natuurlijk weer de schuld van China, schrijft de Nikkei Asian Review. Zuid-Korea verdiende afgelopen jaar 235,3 miljard dollar door handel met China, drie keer zoveel als tien jaar geleden. En Chinese toeristen besteedden 550 miljard yen (3,93 miljard euro) in Japan, twee keer zoveel als een jaar eerder.

De Asian Review waarschuwt dat Japan en Zuid-Korea niet moeten vergeten dat ze op elkaar moeten kunnen rekenen. Al een tijdje wordt er zonder veel succes onderhandeld over een regionaal economisch verdrag. Volgens ingewijden kunnen Japan en Zuid-Korea de leiding nemen als ze tenminste zouden samenwerken.

Topman Woolworths vertrekt

Een paar maanden geleden kondigde hij nog een plan aan om de voedsel- en drankafdeling van Woolworths flink op de schop te nemen. Het driejarige plan zou een besparing van 500 miljoen Australische dollar opleveren, lagere prijzen en betere service. Er zouden ook 1.200 banen verdwijnen. De plannen hebben de baan van topman O’Brian niet kunnen redden, schrijft de Australian Financial Review: hij moet vertrekken.

O’Brian (53) begon tijdens zijn studie als vakkenvuller in het warenhuis. Als topman heeft hij een paar zware jaren achter de rug. De waarde van het aandeel Woolworths is dit jaar al met 13 procent gedaald. O’Brian zegt dat hij zich verantwoordelijk voelt voor het bedrijf.

Ik ga nu mijn vijfde jaar in. Ik was nooit van plan om hier nog drie tot vijf jaar te blijven. Het is belangrijk voor het bedrijf dat er een CEO is die hier blijft voor de uitvoering van de plannen. Dat ben ik niet.

Na de 2,45 miljard dollar (1,66 euro) winst bij de vorige jaarcijfers, wordt er voor 2014-2015 nauwelijks winst verwacht. Dat is de eerste keer in 19 jaar dat de winst zal dalen, schrijft South China Morning Post. Het was de tweede keer in vier maanden dat de topman de winstverwachting moest bijstellen. Zijn vertrek deed de koers van het aandeel Woolworths goed: dat steeg meteen drie procent.