‘Onzeker of Griekse banken maandag opengaan’

Foto: EPA/Simela Pantzartzi

Het is onzeker of de Griekse banken maandag opengaan, nu steeds meer Grieken spaargeld van hun rekening halen. Dat heeft de ECB volgens persbureau Reuters vandaag gezegd in de vergadering van de eurogroep in Luxemburg. De ECB wilde dit na de persconferentie niet bevestigen.

Sinds vorig najaar nemen steeds meer Grieken hun spaartegoeden op. Gisteren maakte de Griekse Centrale Bank bekend dat Griekse burgers en ondernemers sinds 1 januari 29,4 miljard euro hebben opgenomen.

De trend zette de afgelopen dagen in versneld tempo door. Volgens persbureau Reuters is er tussen maandag en woensdag twee miljard euro van de bank gehaald. Normaal gesproken wordt er voor 200 tot 300 miljoen euro per dag gepind.

Om de Griekse banken voor een week te ondersteunen heeft de ECB een miljard euro opzij gezet. Woordvoerders van zowel de Griekse Centrale Bank als de ECB onthouden zich van commentaar.