Drie doden bij ongeluk met bus vol Nederlanders in Portugal - 26 gewonden

Zeker drie Nederlanders zijn gisteravond om het leven gekomen bij een ongeluk met een bus vol Nederlandse toeristen in het zuiden van Portugal. Ten minste 26 mensen raakten gewond.

Het busongeluk in de Algarve.
Het busongeluk in de Algarve. Foto EPA

Drie Nederlanders zijn gisteravond om het leven gekomen bij een ongeluk met een bus vol Nederlandse toeristen in het zuiden van Portugal. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 26 mensen raakten gewond, van wie drie ernstig.

Er waren alleen Nederlandse passagiers aan boord en een Portugese chauffeur, bevestigt reisorganisatie TUI Nederland.

De drie mensen die zijn omgekomen zijn twee vrouwen en een man.

TUI meldt dat zes van de 26 gewonden inmiddels uit het ziekenhuis zijn. De drie ernstig gewonden slachtoffers zijn vervoerd naar ziekenhuizen in Faro, Portimao en Lissabon.

Ongeluk in de Algarve

Het ongeluk gebeurde rond 23.20 uur lokale tijd (00.20 uur in Nederland) in de buurt van de stad Albufeira in de Algarve, meldt reisorganisatie TUI Nederland. De bus reed op de snelweg A22 Faro, raakte van de weg en stortte in een klein ravijn.

De locatie van het busongeluk in Portugal.

De locatie van het busongeluk in Portugal. Infographic: ANP

In de bus zaten 34 gasten van TUI Nederland. Zij waren net geland met Arkefly vlucht OR697 op de luchthaven van Faro. Deze vlucht vertrok woensdag om 19.20 uur vanaf Schiphol en landde om 21.20 uur (Portugese tijd).

De bus was onderweg van het vliegveld Faro naar een hotel in de plaats Portimao.

Reisorganisatie TUI Nederland

Volgens een woordvoerder van TUI Nederland zaten er 34 Nederlanders in de bus: 28 hadden geboekt bij Arke en zes bij Holland International.

De reisorganisatie zegt in een verklaring:

“Er zijn vermoedelijk drie dodelijke slachtoffers te betreuren. De toedracht van het ongeluk is momenteel nog niet duidelijk en wordt door de lokale politie onderzocht. De chauffeur van de bus is vermoedelijk onwel geworden. We weten dat nog niet zeker, maar het is wel het vermoeden. We zijn dit nog aan het onderzoeken.”

De Portugese busmaatschappij Frota Azul, die het vervoer van de Nederlanders regelde, liet weten dat de chauffeur gewond in het ziekenhuis ligt. Zij konden geen informatie geven over hoe de man eraan toe is en wat er met hem is gebeurd.

Een team van de Alarmcentrale SOS International vertrekt naar Portugal om de slachtoffers van het busongeluk bij te staan.

De Nederlanders kwamen volgens TUI uit alle delen van het land. Er is een telefoonnummer geopend voor familieleden die informatie willen over de slachtoffers: 0800-0990099.

De Nederlandse ambassadeur in Portugal, Govert Jan Bijl de Vroe, reist met twee medewerkers naar de Algarve om de slachtoffers en nabestaanden bij te staan.

120 hulpverleners ter plaatse

Ruim 120 hulpverleners zijn betrokken bij de hulp aan de slachtoffers van het busongeluk in Portugal. Dat heeft de landelijke hulpdienst ANPC in de Portugese media laten weten.

Er zijn in totaal 49 voertuigen en twee helikopters ingezet. Op de plek van het ongeval is een noodhospitaal ingericht waar slachtoffers worden behandeld. Er is ook een psychologisch hulpteam ingezet.

Op de plek van het ongeval is een noodhospitaal ingericht.

Op de plek van het ongeval is een noodhospitaal ingericht. Foto EPA

Er zijn zo'n 120 hulpverleners ter plaatse.

Er zijn zo’n 120 hulpverleners ter plaatse. Foto EPA