9 doden bij schietpartij in Afro-Amerikaanse kerk - ‘motief is haat’

Een politieagent zet de omgeving af rond de Emanuel-kerk in Charleston.
Een politieagent zet de omgeving af rond de Emanuel-kerk in Charleston. Foto EPA / Richard Ellis

Bij een schietpartij in een historische Afro-Amerikaanse kerk in het Amerikaanse Charleston zijn vannacht ten minste negen doden gevallen. De schutter is een blanke man, zo meldt de politie aan persbureau Reuters. Volgens het hoofd van de lokale politie vloeit zijn daad voort uit gevoelens van haat.

Ook de burgemeester van de stad in het zuiden van de Verenigde Staten, Joe Riley, vermoedt dat rassenhaat de schutter aanzette tot zijn daad. Hij zei daarover tegen lokale media:

“De enige denkbare reden om een kerk in te stappen en op biddende mensen te schieten is haat. […] Dit is een ongelofelijke en hartverscheurende daad in deze zeer historische kerkgemeenschap. Een boosaardige en haatdragende persoon heeft de levens genomen van burgers die samen waren gekomen om te bidden.”

Twitter avatar offlede Andrew Knapp Charleston police say suspect in downtown church shooting is still on the loose. #chsnews
Twitter avatar offlede Andrew Knapp Local NAACP official: Gunman told survivor he’d let her live so she could tell everyone else what happened. #CharlestonShooting

Dader nog voortvluchtig

Volgens de politie is de dader een man van begin 20. Hij is momenteel nog voortvluchtig. Kort na de schietpartij kwam bij de politie ook een bommelding binnen, die reden was om het gebied rond de kerk te ontruimen. Tijdens een persconferentie na de schietpartij liet de politiechef volgens AP weten dat er geen explosieven zijn gevonden.

De kerk waarin schietpartij plaatsvond is de methodistische Emanuel-kerk. Het is de oudste kerkgemeenschap voor Afro-Amerikanen in het zuiden van de VS. Twee maanden geleden kwam Charleston ook al negatief in het nieuws, toen een blanke politieagent zijn pistool leegschoot op een vluchtende Afro-Amerikaanse man.