Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Wapens produceren met Nederlands pensioengeld

Er gaan miljarden Nederlands pensioengeld naar de productie van wapens, schrijft de Volkskrant. Begin dit jaar hadden acht van de tien grote verzekeraars 7 miljard euro geïnvesteerd in tanks, bommen, radarsystemen en kruisraketten. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Die producten worden geleverd aan ‘landen met een rafelrandje’ schrijft de Volkskrant, die ook eigen onderzoek deed. “Daar worden bijvoorbeeld mensenrechten geschonden, er geldt een EU- of VN-wapenembargo tegen. Het zijn conflictgebieden of fragiele staten waar militaire aankopen gepaard gaan met corruptie”, zegt Suzanne Oosterwijk van PAX, dat al eerder aandacht vroeg voor de dubieuze investeringen van pensioenfondsen.

Vaak repressieve regimes dus, waar je als fatsoenlijke verzekeraar ver vandaan moet blijven.

Tweederde van de Nederland vindt dit soort investeringen ‘zeer onacceptabel’, schrijft de Volkskrant. Het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP werd er al eerder op aangesproken, maar blijkbaar zonder resultaat.

Inmiddels zijn landmijnen en clusterwapens blijkbaar not done, maar ABP is rustig aandeelhouder in een bedrijf als Finmeccanica. Dat bedrijf levert naast treinen ook militaire helicopters en raketten aan Libië, Nigeria, Pakistan en Saoedi Arabië. Na wat goede gesprekken was het ABP echter gerustgesteld en had Finmeccanica ‘zijn landenrisicobeleid verder verscherpt’.

Hema krijgt lagere kredietwaarde

De kredietwaardigheid van de Hema is wel eens beter geweest. Standard & Poor verlaagde de kredietwaardigheid van B+ naar B, meldt de Telegraaf. De prestatie van de Hema is minder sterk dan verwacht. Volgens S&P zal het economische klimaat het bedrijf parten blijven spelen, net als de scherpe concurrentie.

De verwachting voor het komend jaar is stabiel. Hema leed vorig jaar een nettoverlies van 189 miljoen euro. De omzet daalde tot ruim een miljard euro. Er werden banen geschrapt om kosten te besparen. S&P verwacht dat Hema zijn marktpositie kan vasthouden en dat de omzet niet verder zal dalen.

Iedereen betaalt mee aan redding Vestia

Woningcorporaties moeten verplicht bijdragen aan de redding van Vestia, schrijft het Financieele Dagblad. Zes corporaties hadden bij de rechter beroep aangetekend omdat ze vonden dat Vestia de problemen aan zichzelf te danken had. Handelen in derivaten is immers verboden voor corporaties. De 675 miljoen euro aan saneringssteun die Vestia kreeg, zou daardoor ongeoorloofde staatssteun zijn.

De rechter heeft de protesterende corporaties ongelijk gegeven.

De opbrengst van de heffing is niet direct en uitsluitend gebruikt voor de steun aan Vestia. Deze is ook gebruikt voor steun aan andere woningcorporaties en om de financiële reserves van het CFV aan te vullen.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft de afgelopen jaren bijna een miljard euro aan saneringsbijdragen bij de corporaties geïnd, schrijft het FD.