De Wrap: Hollandse Nieuwe uit Noorwegen, whiskey-ijs en flat whites

Haringen tijdens de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op de visafslag van Scheveningen. De opbrengst (53.000 euro) gaat naar het Nationaal Ouderenfonds.
Haringen tijdens de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op de visafslag van Scheveningen. De opbrengst (53.000 euro) gaat naar het Nationaal Ouderenfonds. Foto ANP/Marco de Swart

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en een flat white? Waar komen Hollandse Nieuwe vandaan? En hoe eet je toch lekker tijdens de ramadan? In De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Hollandse of Noorse haringen happen?

Zoals onze collega’s bij NRC Q al schreven: ze zijn er weer. Het haringseizoen begon gisteren officieel met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. 53.000 euro was de opbrengst. Dat de haringen uit Noorwegen komen, wordt daarbij even achterwege gelaten. De seizoensopening was een weekje uitgesteld omdat de haringen nog niet vet genoeg waren, maar dat weerhield NRC-redacteur Janneke Vreugdenhil er niet van weer eens een recept met haringen klaar te maken.

Wij eten ze het liefst natuurlijk zo uit het vuistje. Beetje ui erbij, wat zuur. Hollandser bestaat niet. Maar in Scandinavië is de haring onderdeel van de keuken, wat soms onverwachte combinaties oplevert. Wat dacht je van zure haring met ijskoude koffie? NRC-recensent Joël Broekaert is er lyrisch over. En hij at een heerlijke licht gepekelde variant met bietjes en crème fraîche in Eetlokaal Kuiter in Rotterdam.

Nature’s butter from down under

Het mag zich dan wel aan de andere kant van de wereld bevinden, toch is de invloed van het continent Oceanië steeds duidelijker merkbaar in de keukens van Europa. Er zijn steeds meer Nieuw-Zeelandse en Australische eettentjes te vinden in de grote steden. Alleen al in Amsterdam kwamen er de laatste jaren tenten als Little Collins (Aus), Drovers Dog (Aus), Bakers and Roasters (N-Z) en Wild Moa Pies (N-Z) bij. De beste tent vind je volgens NRC-redacteur Ronald Hoeben echter in Heemstede: Southern Cross.

Bovenaan de menukaarten hier: iets met avocado. De Australiërs noemen het ook wel nature’s butter. Geprakt op toast, met gepocheerde eieren, met zalm of in een vegetarische salade. En met een lekkere sauvignon blanc erbij. Probeer er zelf eens een veggieburger of een koolrolletje mee te maken. Nederland is trouwens al een tijdje fan: de import van de vrucht is sinds 2006 verdrievoudigd.

Een ander steeds vaker terugkerend fenomeen: de flat white. Een koffie met melk(schuim), net als een koffie verkeerd. Maar waag het niet zo te noemen. Volgens de Nieuw-Zeelanders – uitvinders van deze drank – is het aandeel koffie in de flat white groter, en dus meer aanwezig. We schenken ze tegenwoordig ook in Nederland. Deze Nieuw-Zeelander is al een tijdje op zoek naar het beste exemplaar.

IJscoman, ijscoman, vertel een verhaal!

Van de hete koffie naar steenkoud ijs. Want had onze hoofdstad in 2007 nog last van teveel growshops, nu zijn het de ijszaken die in overtal de binnenstad van Amsterdam bevolken. Niet zonder reden natuurlijk, want met de zomer op komst is er niets lekkerder dan een smaakvol bolletje ijs. Wat dacht je van dubbel vanille-ijs, of bruin-brood-met-whiskey-ijs? En wat te denken van een ouderwetse citroensorbet?

Voor wie in Rotterdam op zoek is naar een ijskoude versnapering heeft NRC de beste zaken op een rij gezet. En wie echt geld over heeft, kan zelfs ijs met truffel, eetbaar 23-karaats goud en safraan uit Iran krijgen. Kosten? 717 euro per bol.

De ramadan overleven met dadels

De ramadan, de vastenmaand voor moslims, is vandaag begonnen. Even geen eten dus, tussen zonsopgang en zonsondergang dan. Daarbuiten wordt niet alleen gegeten om de honger te voorkomen – er worden ook heerlijke dingen geserveerd bij de iftar, de maaltijd die moslims na zonsondergang eten. Wat te denken van de harira, een Marokkaanse soep met onder andere linzen en selderij. Er zijn honderden varianten.

Ook een belangrijk onderdeel van de avondmaaltijd: dadels. Het wordt gezegd dat Mohammed zelf zijn vasten ’s avonds onderbrak met dadels en water. Veel moslims volgens tegenwoordig nog altijd zijn voorbeeld. Uiteraard kan je zo in je mond stoppen, maar je kan ze ook vullen – met geitenkaas, lavendel en room bijvoorbeeld. Of konfijten, en dan gemengd in een salade met feta verorberen. Niet helemaal de bedoeling van de ramadan wellicht, maar wel erg lekker.

Lees ook in editie 1 hoe je de perfecte biefstuk bakt, en in editie 2 waar je de beste Nederlandse bieren kunt vinden.