Consumentenvertrouwen op hoogste niveau in bijna acht jaar tijd

Een stel bekijkt onder toeziend oog van een verkoper een keuken in een keukenzaak. Consumenten geven meer geld uit aan duurzame goederen, dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Een stel bekijkt onder toeziend oog van een verkoper een keuken in een keukenzaak. Consumenten geven meer geld uit aan duurzame goederen, dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Foto ANP/ Piroschka van de Wouw

Het vertrouwen onder consumenten is deze maand gestegen naar het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Dat komt vooral door een zeer positief oordeel over het economisch klimaat, zo meldt CBS vandaag. Verder hebben consumenten in april 1,5 procent meer geld uit gegeven dan in dezelfde periode vorig jaar.

Gunstige tijd voor grote aankopen

Het consumentenvertrouwen steeg in juni 4 punten en komt uit op 6. Dit is hoger dan het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, wat op -8 ligt. Het vertrouwen bereikte in april 2000 met een indexcijfer van 27 de hoogste stand uit. Het dieptepunt was in februari 2013 (-44). In deze maand oordelen consumenten minder negatief over hun toekomstige financiële situatie. Veel consumenten vinden het een gunstige tijd voor het doen van grote aankopen. Vooral mensen met een baan willen meer geld uitgeven.

Ook oordelen consumenten positief over de ontwikkelingen op arbeidsmarkt. Bijna 40 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, ruim 29 procent voorziet een stijging. Dit betekent voor het eerst in ruim vier jaar een positief oordeel.

Consumenten geven meer geld uit

Uit andere cijfers van het CBS blijkt dat consumenten in april van dit jaar 1,5 procent meer geld hebben uitgeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting werd meer geld besteed. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten iets minder uit dan een jaar eerder.