Brussel wil grondslag belastingen in Europese Unie gelijktrekken

Om belastingontwijking tegen te gaan wil Brussel dat de EU-landen bedrijven op dezelfde manier gaan belasten.

Multinationals moeten worden gedwongen om eerlijker belasting te gaan betalen. Landen die daar niet of onvoldoende bij helpen, zoals Liechtenstein en Andorra, komen op een zwarte lijst. Dat staat in een gisteren door de Europese Commissie gepresenteerd actieplan.

„Het is voor burgers niet langer acceptabel dat sommige bedrijven het betalen van belasting ontwijken en dat sommige belastingregimes dat aanmoedigen”, zegt de Franse eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken). „EU-landen moeten hier samen optrekken.”

Een van mazen die de Commissie wil dichten is de belastinggrondslag. Die wordt in EU-landen op verschillende wijze berekend. Landen blijven vrij in het bepalen van belastingtarieven, maar voor de grondslag waarop ze worden toegepast, moet een Europees rekenmodel komen. „De verschillende lidstaten worden anders tegen elkaar uitgespeeld”, zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA).

Het plan voor een ‘Common Consolidated Corporate Tax Base’ (CCCTB) is niet nieuw. Het werd in 2011 ook al eens gelanceerd, maar liep toen stuk op bezwaren van lidstaten. Sindsdien zijn er echter talrijke onthullingen geweest over belastingtrucs van grote bedrijven als Apple, Amazon en Starbucks en de rol daarin van landen als Luxemburg. Het Europarlement en de Europese mededingingsautoriteit onderzoeken op dit moment ook mogelijk oneerlijke belastingpraktijken.

Tang vindt het goed dat er een zwarte lijst van (dertig) ‘belastingparadijzen’ komt, maar vindt dat de Commissie daar dan ook iets mee moet doen. „Als het lek boven water is, moeten we het dichten.” De Commissie overweegt verder om multinationals per land te dwingen om op te geven hoeveel winst ze maken. Maar ze durft op dit vlak nog geen voorstellen te doen. Eerst wil de Commissie een publieke raadpleging doen. Die is gisteren begonnen en duurt tot 19 september.