Operatie niet altijd nodig

Een deel van de patiënten met een acute blindedarmontsteking, geneest door een flinke antibioticakuur. Dat blijkt uit een Finse studie die deze week is verschenen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

In Nederland gaan mensen die met een acute blindedarmontsteking in het ziekenhuis belanden, meteen onder het mes. Jaarlijks gaat het om 16.000 operaties.

De Finnen selecteerden ruim 500 patiënten met een ongecompliceerde blindedarmontsteking en die kregen ofwel een operatie om de appendix te verwijderen of drie dagen achtereen een injectie met antibiotica gevolgd door een antibioticakuur van een week – met pillen. In de operatiegroep herstelden vrijwel alle patiënten voorspoedig, in de antibioticagroep ruim driekwart; de rest moest binnen een jaar alsnog een blindedarmdarmoperatie ondergaan. Maar, merken de Finse artsen op, ook deze mensen in de antibioticagroep waren uiteindelijk niet slechter af met de uitgestelde chirurgische ingreep.

Het Finse onderzoek is tot nu toe het overtuigendste „van voortschrijdend bewijs dat er ergens ruimte is om niet alle patiënten met een blindedarmontsteking meteen te opereren”, zegt chirurg Koen Talsma van het Universitair Medisch Centrum Groningen.