Berlijn stelt omstreden tolplan op autowegen uit

De nieuwe Duitse tolwet, die afgelopen vrijdag werd ondertekend door bondspresident Joachim Gauck, is vandaag de facto geblokkeerd door de Europese Commissie.

Minister Alexander Dobrindt (Verkeer, CSU) heeft aangekondigd dat hij de invoering van de wet uitstelt in afwachting van de procedure die de Commissie tegen Duitsland heeft aangespannen wegens schending van het Europese Verdrag. Volgens Brussel is de wet discriminerend.

Dobrindt wil dat automobilisten uit buurlanden, zoals Nederland en Oostenrijk, meebetalen aan het onderhoud van Duitse wegen. Zijn partij CSU, zusterpartij van de CDU, heeft deze Ausländermaut (tol voor buitenlanders) tegen de zin van regeringspartners CDU en SPD doorgedrukt.

Om het verwijt van discriminatie te ondervangen, heeft de regering twee wetten gemaakt: een wet die een algemene tolheffing invoert en een wet die het bedrag dat de Duitse automobilisten betalen terugsluist. Tegen die laatste treedt de Commissie nu op. Brussel heeft Berlijn om opheldering gevraagd, en zal als de wetgeving niet wordt aangepast naar het Europees Hof stappen om deze te laten toetsen.

In het licht van deze procedure, die makkelijk twee jaar kan duren, is het twijfelachtig of de tolheffing nog deze kabinetsperiode kan worden ingevoerd. Duitsland heeft acht weken om te reageren. Dobrindt kondigt in boulevardkrant Bild een „harde woordenwisseling” met Brussel aan. (NRC)