Afperser De Mol ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ - niet de cel in

De afperser van de familie De Mol hoeft van het Openbaar Ministerie niet de cel in. Het OM eist een gevangenisstraf van 142 dagen en dat is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

Linda en John de Mol in 2014.
Linda en John de Mol in 2014. Foto EPA / Robin van Lonkhuijsen

De afperser van de familie De Mol hoeft van het Openbaar Ministerie (OM) niet de cel in. Het OM eist een gevangenisstraf van 142 dagen en dat is gelijk aan de tijd die Dirk M. in voorarrest heeft gezeten. Dat meldt het OM.

De 71-jarige Dirk M. uit Zeist lijdt volgens neuroloog C. Jonker aan een vorm van dementie die zijn empathisch vermogen ernstig aantast en leidt tot obsessief en dwangmatig gedrag. Dat verklaarde Jonker in de rechtbank, waar hij als getuige-deskundige werd gehoord.

Minder toerekeningsvatbaar

Zijn ziekte maakt M. volgens de deskundigen die hem onderzochten “in elk geval sterk verminderd toerekeningsvatbaar”. Jonker:

“Hoewel hij besefte dat wat hij deed niet door de beugel kon, was hij op geen enkele manier in staat ermee te stoppen.”

Een in maart gemaakte hersenscan die tijdens de zitting werd getoond, laat volgens Jonker “een ernstig beeld” zien. Hij acht het zeer onwaarschijnlijk dat M. zijn ziekte simuleert. Het is moeilijk om dit beeld te faken”, aldus de neuroloog.

Jonker zei verder dat M. vrijwel zeker ook al ziek was in de periode waarin hij de familie De Mol dreigbrieven stuurde. “Dit is niet van vandaag op morgen ontstaan.”

Meerdere dreigbrieven

Dirk M. uit Zeist werd op 3 december opgepakt. Hij bekende eind vorig jaar dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd.

De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij “een groot geldbedrag” eiste, anders zou hij het gezin van zijn zus Linda de Mol iets aandoen. Sinds oktober 2013 kreeg de familie De Mol regelmatig brieven toegestuurd. Dirk M. zou ten minste één keer een bedrag van 5 miljoen euro hebben geëist.

Een halve ton schadevergoeding

Vandaag werd tijdens de behandeling van de strafzaak ook bekend dat Linda de Mol een halve ton schadevergoeding wil van Dirk M.

De dreigbrieven die de man stuurde waren voor haar aanleiding om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Om die kosten te dekken wil Linda de Mol een vergoeding van 50.000 euro, liet de rechtbank weten.
De verdachte verklaarde zich bereid de schade te vergoeden.