A’damse ouders boos over uitgelote kinderen: scholenkoepel bedreigd

Een commissievergadering in het Amsterdamse stadhuis zit vol met boze ouders, die hun onvrede uiten over het dit jaar ingevoerde ‘matchingsysteem’, waarmee achtstegroepers op een middelbare school zijn geplaatst. Gisteren bleek dat scholenkoepel Osvo naar een geheime locatie is verhuisd vanwege bedreigingen van ouders aan medewerkers.

Het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam, een van de populaire scholen.
Het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam, een van de populaire scholen. ANP / Kippa

Een commissievergadering in het Amsterdamse stadhuis zit vol met boze ouders, zo meldt AT5. Ze willen hun onvrede uiten over het dit jaar ingevoerde ‘matchingsysteem’, waarmee 7.500 achtstegroepers via een computer op een middelbare school zijn geplaatst. Gisteren bleek dat de helpdesk van scholenkoepel Osvo naar een geheime locatie is verhuisd vanwege bedreigingen van ouders aan medewerkers.

Ouders zijn boos dat zij niets meer kunnen doen aan de uitslag van de matching. De meeste kinderen zijn geplaatst in de top-5 (99 procent) of top-3 (95 procent) van het lijstje van scholen die ze hadden opgegeven, zo bleek begin deze maand. Maar 75 kinderen zijn geplaatst op een school buiten hun top-5, en nog eens tientallen kinderen die minder dan vijf scholen hadden opgegeven, kregen zomaar een school aangewezen. Dat betekent dat ze naar een impopulaire school moeten, of naar een school die ver uit de buurt is.

Ouders willen graag plekken ruilen, maar dat mag niet. Sommige kinderen zijn op een school geplaatst van hun tweede of derde keus, terwijl deze school de eerste keus was van een klasgenoot – en vice versa. Dat is het gevolg van de wiskundige formule die wordt gehanteerd.

Kort geding tegen Osvo en gemeente

Dinsdag dient een kort geding van dertig ouders tegen het ruilverbod. Advocate Esther Sprenkeling, wier dochter op de school van haar vijfde keus werd geplaatst, nam hiertoe het initiatief. Ze eist dat het ruilverbod dit jaar wordt opgeheven, omdat er „zo ongekend is gemismatched”. Ook wil ze dat kinderen alsnog op een school uit hun top-5 terechtkunnen. Ook de lokale VVD en CDA vinden dat ruilen moet kunnen, om te “repareren” wat heeft “gefaald”, aldus raadslid Werner Toonk (VVD).

Ook over de communicatie zijn ouders boos. Ze zijn op verschillende momenten geïnformeerd over plaatsing, en soms zelfs helemaal niet. De helpdesk van de Osvo ging bovendien pas laat open en was slecht bereikbaar. “Onacceptabel”, vond wethouder Simone Kukenheim (D66), die zelf maar een hulploket opende, voor de “schrijnende gevallen.” De helpdesk van de Osvo kreeg op haar verzoek meer telefoonlijnen.

Twitter avatar wtoonk Werner Toonk Wethouder @simonekukenheim heeft geen vertrouwen in aanpak OSVO en pakt regie over rondom matchingsproblemen. #respect #krachtig #steun

Ook over loting waren ouders boos

Het matchingsysteem is juist ingevoerd omdat het vorige lotingsysteem voor veel onvrede zorgde. Vorig jaar werden 518 kinderen uitgeloot: zij konden alleen nog naar scholen waar nog plek was; de impopulaire. In Amsterdam is de vraag naar bepaalde goed aangeschreven, veelal ‘blanke’ scholen, al jaren groter dan het aanbod.

De Osvo heeft aangifte gedaan bij de politie, meldt de koepelclub in een persbericht. De vereniging is niet bereikbaar voor commentaar.