Zwitsers onderzoeken 53 mogelijke witwaszaken FIFA

De Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber spreekt met de media na afloop van een persconferentie van de Zwitserse justitie over het onderzoek naar corruptie en fraude bij de FIFA tijdens de toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.
De Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber spreekt met de media na afloop van een persconferentie van de Zwitserse justitie over het onderzoek naar corruptie en fraude bij de FIFA tijdens de toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Foto Reuters/Ruben Sprich

De Zwitserse justitie onderzoekt 53 bankrelaties van de FIFA die mogelijk wijzen op witwaspraktijken. Dat maakte de aanklager Michael Lauber vandaag bekend. Er is zo’n 9 terabyte aan data in beslag genomen door de Zwitserse autoriteiten in verband met het onderzoek naar corruptie en fraude bij de wereldvoetbalbond.

De 53 bankrelaties zijn gemeld bij de Zwitserse justitie via het anti-witwassysteem van Zwitserland, aldus de aanklager. Ze zijn onderdeel van een grotere groep van 104 bankrelaties waartegen het onderzoeksteam bewijs heeft verzameld. Elke bankrelatie vertegenwoordigt volgens de autoriteiten bovendien meerdere bankrekeningen.

Justitie viel op 27 mei het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich binnen. Op dezelfde dag arresteerde de Amerikaanse FBI een aantal hooggeplaatste medewerkers in verband met een omkoopschandaal. Zwitserland onderzoekt mogelijk corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

Tien mensen verhoord

De Zwitsers zijn inmiddels begonnen met het verhoren van tien personen voor informatie. Aanklager Lauber sluit niet uit dat in de toekomst ook terugtredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt gehoord. Gezien de hoeveelheid van de verzamelde informatie konden de autoriteiten nog niet zeggen wanneer het onderzoek leidt tot conclusies of aanklachten.

Sinds vorige week de FBI veertien officials arresteerde en de Zwitserse justitie een inval deed bij het hoofdkantoor is het crisis bij de FIFA. Steeds meer schandalen lekken uit. Zo zou de FIFA 5 miljoen dollar hebben betaald aan Ierland om te voorkomen dat het land naar de rechter zou stappen om zo plaatsing voor het WK af te dwingen. En het WK van 2010 zou eigenlijk aan Marokko toebehoren, maar werd aan Zuid-Afrika gegund omdat dat land meer geld bood.

Lees ook in NRC Handelsblad: Qatar ziet Westerse hetze tegen de Arabische wereld (€).