Festival vertoont orthodox-joodse vrouwenfilm niet

Het Israëlische filmfestival Seret in Londen heeft de ‘women only’-vertoning van de film Gift of Fire vrijdag afgelast toen bezoeker David Lass klaagde over discriminatie, bioscoop Odeon Swiss Cottage weigerde mannen te weren en het festival ontdekte dat zo’n vertoning niet strookte met het Britse gelijkheidsbeginsel. De vrouwelijke regisseur Rechi Elias, afkomstig uit de ultraorthodoxe Haredi-sekte, vindt haar drama over jodenvervolging in het 15de-eeuwse Spanje ongeschikt voor mannenogen omdat er dansende vrouwen in voorkomen. Ultraorthodoxe films voor en door vrouwen trekken aandacht sinds Rama Burshteins Fill the Void, een pleidooi voor het gearrangeerde huwelijk, in 2012 de prijs voor beste actrice (Hadas Yaron) won op het filmfestival van Venetië.