Tegen negativiteit: ontmoet een moslim thuis

Moslims komen vaak negatief in het nieuws, bijvoorbeeld als het gaat over terrorisme. Daarom wordt vandaag een website gelanceerd waar Nederlanders met ‘gewone’ moslims kunnen kennismaken. Via www.ontmoeteenmoslim.nl kan iedereen een afspraak maken voor een ontmoeting met een moslim. De lancering valt samen met het begin van de vastenmaand ramadan.

„We willen gesprekken met moslims op gang brengen om vooroordelen te beslechten”, zegt Selma Ablak van het islamitische Platform INS, initiatiefnemer van de website. Aandacht voor jihadstrijders in Syrië en de aanslagen in Parijs begin dit jaar hebben gezorgd voor „heel veel negativiteit” rondom de islam, zegt Ablak. „Hierdoor denken sommigen dat alle moslims hierachter staan. Volgens laatste cijfers heeft de helft van alle Nederlanders liever geen contact heeft met moslims. Door dit soort gesprekken te organiseren, hopen wij dat mensen meer begrip voor elkaar krijgen.”

Geïnteresseerden kunnen naam en e-mail op de website invullen en worden dan gekoppeld aan een moslimgezin. De deelnemers worden uitgenodigd voor een maaltijd bij het gezin thuis. Tientallen gezinnen uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Breda en Nijmegen doen eraan mee.