Wat is computercode nou eigenlijk?

Internetgebruikers hebben er elke dag onbewust mee te maken en toch weten maar weinig mensen wat het is: code en coderen. Naar schatting zijn er mondiaal slechts 11 miljoen professionele softwareontwikkelaars. Na het lezen van deze prachtig vormgegeven longread weet je alles wat er te weten valt over computercode.

Internetgebruikers hebben er elke dag onbewust mee te maken en toch weten maar weinig mensen wat het is: code en coderen. Volgens de International Data Corporation (IDC) zijn er mondiaal slechts 11 miljoen professionele softwareontwikkelaars (naast 7 miljoen amateurs). Na het lezen van deze prachtig vormgegeven longread van Bloomberg weet je alles wat er te weten valt over computercode.

Programmeur en auteur Paul Ford legt in de joekel van een artikel (38.000 woorden!) uitgebreid uit waarom code en codeurs zo belangrijk zijn. Mensen denken bij computers vaak alleen aan de desktop die in de studeerkamer staat of de laptop die op de bank slingert. Maar volgens Ford moeten we in onze oren knopen dat de computer alomtegenwoordig is en dat dit in de toekomst alleen maar meer zal worden:

“Zo veel zaken zijn computers of zullen dit uiteindelijk worden. Dat zijn bijvoorbeeld horloges, camera’s, airco’s, kassa’s, toiletten, speelgoed, vliegtuigen en filmprojectors. Samsung maakt computers die op tv’s lijken en Tesla maakt computers met wielen en motors. Sommige dingen die nu nog geen computers zijn, zoals flosdraad en zaklampen, zullen dat uiteindelijk worden.”

Voor wie minder tijd heeft, in deze video legt Ford uit wat code, computers en programmeertalen zijn:

Steeds belangrijker

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat deze apparaten waarvan mensen dag in, dag uit afhankelijk zijn naar behoren werken. Maar omdat we ondanks vele pogingen nog niet hebben geleerd om programma’s te creëren die zonder code werken, zijn codeurs en softwareontwikkelaars de enigen die de kennis hebben om al deze computertjes draaiende te houden. Zij zullen de komende jaren alleen maar belangrijker en nodiger worden. Als je het zo ziet, lijkt 11 miljoen professionals op een wereldbevolking van 7,3 miljard behoorlijk karig.

In het stuk koppelt Ford code en het coderen aan kunstmatige intelligentie (is ook maar code), algoritmes en apps. Ook programmeertalen en de relatie tussen hardware en software en die tussen code en data komen aan de orde. Bekijk vooral in sectie 2.1 wat er allemaal komt kijken bij het typen van de letter ‘A’ en in sectie 4 waarom codeurs zo kwaad zijn.

Maar wat ís code?

Hoewel Ford erg veel woorden wijdt aan de nobele kunst van het coderen, geeft hij geen antwoord op de vraag in de kop: wat is code nou eigenlijk? Het wordt uit de lange tekst echter wel duidelijk dat code (onder meer) de taal is waarmee computers instructies wordt gegeven. Ondanks dit kleine minpuntje leest het stuk van Ford lekker weg en maakt hij de materie extra interessant met een grote hoeveelheid voorbeelden, video’s, afbeeldingen, animaties en interactieve elementen.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier het artikel van Paul Ford over wat code nou eigenlijk is. Is 38.000 woorden je te lang? Techblog Gizmodo maakte een samenvatting.