Economie

Wil je gezond zijn? Dit bedrijf verdient daar geld aan

Foto iStock

Geruststellen heeft de toekomst. Althans, volgens Frédéric Amar, de in 2014 aangetreden topman van het Nederlands-Zwitserse biotechbedrijf Esperite. Testen die lang voor de geboorte of kort daarna kunnen vaststellen of kinderen lijden aan het Down-syndroom of autisme moeten Esperite weer winstgevend maken.

Het beursgenoteerde bedrijf (200 werknemers) stond tot vorige zomer nog bekend als commerciële stamcelbank Cryo-Save. Maar met een nieuwe naam, een nieuwe topman en een nieuwe slogan (“You owe it to your family”) is definitief een nieuwe weg ingeslagen. Drie vragen op de dag van hun aandeelhoudersvergadering.

1. Wat voor bedrijf is Esperite?

Eén dat vooral bekend staat om wat het hiervoor hoofdzakelijk deed: het invriezen en opslaan van stamcellen van pasgeborenen. Bedoeld voor ouders die hopen dat de cellen hun kind later in het leven kan genezen van bepaalde ziektes. Tot vorig jaar gebeurde dat dus onder de naam Cryo-Save, maar na de komst van de Fransman Amar en de fusie met diens eigen stamcelbank Salveo (gevestigd in Genève) zijn de activiteiten uitgebreid.

En dat was nodig, want goed ging het niet met het biotechbedrijf, waarvan het hoofdkantoor nog altijd in Zutphen staat. Al vier jaar daalt de omzet, vooral door tegenvallende resultaten in Spanje en Italië. Beide landen zijn belangrijke markten voor Cryo-Save, maar werden hard getroffen door de crisis. Goedkoop is de opslag van stamcellen namelijk niet: 2.395 euro.

De stamcelbank bestaat nog steeds, maar de groei moet nu vooral komen uit een andere tak: die van voorspellende geneeskunde. Amar in het laatste jaarverslag:

“We aim to master the disruptive technology that will replace the current status quo. This strategy will create the breaking effect sought.”

2. Voorspellende geneeskunde… wat houdt dat in?

Kort gezegd: op basis van genetische analyses worden al in een vroeg stadium bepaalde ziektes of aanleg tot ziektes voorspelt. Denk aan het risico op kanker of een aangeboren afwijking. Esperite heeft daartoe testen ontwikkelt met namen als Serenity en Verity waarvan de kosten uiteenlopen van 290 tot 950 euro.

Foto Genoma

Foto Genoma

Hun meest in het oog springende naam voor een test is misschien wel Tranquility, waarmee nog voor de geboorte het syndroom van Down of andere chromosoomafwijkingen kunnen worden gedetecteerd.

3. Zijn die testen ook hier te krijgen?

Nee. Tot voor kort waren alleen Tranquility en Verity (voor de stofwisseling van baby’s) op een beperkt aantal Europese markten - waaronder Griekenland en Hongarije - verkrijgbaar. “Afhankelijk van de regulering” zou Nederland moeten volgen, laat een woordvoerder weten. Serenity, de test die het risico op borst- en eierstokkenkanker vaststelt, wordt momenteel op verschillende medische congressen binnen Europa gepresenteerd.

Op een flinke verkoop van die test wordt wel gerekend. In het jaarverslag over 2014 schrijft Esperite te verwachten dat de omzet dit jaar voor het eerst weer zal groeien naar 36 miljoen euro. Daarvan moet zeven miljoen uit de voorspellende geneeskunde-tak komen; dat zijn ruim 10.000 verkochte Tranquility- en Serenity-testen. Dankzij overnames en “verbeterde marktomstandigheden” was het eerste kwartaal alvast veelbelovend, volgens het bedrijf.

Dat was ook te zien aan de beurskoers: die schoot de afgelopen maanden omhoog. Dusdanig, dat de Autoriteit Financiële Markten het bedrijf in de gaten is gaan houden.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering vandaag zal topman Amar nieuwe genetische testen aankondigen. Er valt immers nog genoeg te voorspellen. Daarmee is Amars transformatie van de stamcelbank compleet.

“This was no reorganization, but leading the company to a new birth, ex nihilo.”