Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Voormalige Turkse premier en president Demirel overleden

Een archieffoto van Demirel uit 2007
Een archieffoto van Demirel uit 2007 Foto: AP / Burhan Ozbilici

Süleyman Demirel, voormalig premier en president van Turkije, is vannacht op 90-jarige leeftijd overleden. De politiek veteraan stond decennialang in het centrum van de Turkse macht.

Demirel was zeven keer premier tussen 1965 en 1993. Twee keer werd hij afgezet door het Turkse leger, in 1971 en 1980. Vervolgens was hij van 1993 tot 2000 president van Turkije. Bij zijn aftreden schreef NRC:

“Demirel beheerste de kunst van het politieke overleven als geen ander. (…) Om politiek te overleven aarzelde hij niet om zijn opvattingen nu en dan bij te stellen. “Gisteren was gisteren, maar vandaag is vandaag”, placht hij zijn koerswijzigingen te rechtvaardigen. De man in de straat volgde hem uiteindelijk altijd. Want de populistische Demirel zei altijd waar het volgens hem op stond en veel Turken konden dat erg waarderen.”

In 2000 werd nog een poging gedaan, opvallend genoeg door zijn voormalige politieke tegenstander toenmalig premier Ecevit, om de grondwet te wijzigen zodat Demirel langer kon aanblijven als president. Uiteindelijk werd dat tegengehouden door het Turkse parlement, waarna hij op 76-jarige leeftijd afscheid nam van de Turkse politiek.

Demirel overleed aan hartfalen en een luchtweginfectie. Het nieuws werd door het ziekenhuis in Ankara, waar Demirel opgenomen was, bekendgemaakt. Zijn arts verklaarde:

“Onze gerespecteerde president, die onuitwisbare sporen heeft achtergelaten in het water dat we drinken, de elektriciteit die we gebruiken en de scholen waar we studeren, tot dit ziekenhuis, de dammen en de luchthavens, is overleden.”

Lees het portret dat NRC Handelsblad van Demirel maakte na zijn opstappen in 2000: Een raspoliticus stapt op (€)