Dijsselbloem: verkiezing eurogroep later - deal Griekenland onzeker

Dijsselbloem op een foto van vorige week.
Dijsselbloem op een foto van vorige week. Foto EPA / Markku Ojala

Als het aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) ligt, gaan de verkiezingen voor de nieuwe voorzitter van de eurogroep morgen niet door. Dijsselbloem stelt voor om de stemronde te verplaatsen naar juli, omdat “alle aandacht naar Griekenland moet gaan”. Dat meldde de huidige voorzitter van de eurogroep zojuist op Twitter.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem will propose to EG to hold the PEG election in July. Greece requires all attention. And, election should not lead to debate on procedures.

Dijsselbloem is niet de enige die weinig voelt voor een stemronde in de vergadering van morgen. Ook Spanje drong daar volgens persbureau ANP op aan. Het Zuid-Europese land vindt het niet gepast om een nieuwe voorzitter te kiezen zolang er nog geen akkoord is over de Griekse schuldenberg.

Spanje en Nederland zijn als enige nog in de race voor het leveren van de nieuwe voorzitter van de eurogroep. Voor Spanje dingt minister van financiën Luis de Guindos mee naar de post, terwijl Dijsselbloem uit is op herverkiezing. De Nederlandse minister stond de afgelopen tweeënhalf jaar aan het hoofd van de eurogroep.

Twitter avatar LondonerVince Vincenzo Scarpetta Postponement of vote on new Eurogroup President is good news for Spain’s Luis de Guindos, who wasn’t keen on election taking place tomorrow.
Twitter avatar jameskanter James Kanter Vote on whether @J_Dijsselbloem or De Guindos is #Eurogroup president set for July. It’s currently 11-8 favoring Dutchman, diplomat says.

Morgen en vrijdag draait Europa om Griekenland

De bijeenkomst van de eurogroep morgen (en die van de regeringsleiders de dag erna) staat volledig in het teken van de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De top wordt gezien als laatste mogelijkheid om tot een akkoord te komen, voor de Grieken een grote betaling moeten doen aan het IMF én de deadline verloopt voor verlenging van het noodpakket. Inmiddels zouden de Europese regeringsleiders al weer overwegen om komend weekeinde een noodtop te houden, als een akkoord uitblijft.

Dijsselbloem acht de kans zeer klein dat er morgen al een akkoord wordt bereikt over Griekenland, zo liet hij volgens ANP vanmiddag in de Tweede Kamer weten. Volgens de bewindsman is het wachten op Griekse voorstellen. Aangezien die voorstellen er nog niet zijn, én de experts van de geldschieters die nog niet hebben getoetst, is niet aannemelijk dat de ministers besluiten kunnen nemen.