Terreurverdachten Hofstadgroep na tien jaar vrijgesproken

Archieffoto uit 2007: advocaten van vermeende leden van de Hofstadgroep arriveren bij de rechtbank van Rotterdam. Vooraan links Bart Nooitgedagt.
Archieffoto uit 2007: advocaten van vermeende leden van de Hofstadgroep arriveren bij de rechtbank van Rotterdam. Vooraan links Bart Nooitgedagt. Foto: ANP / Ed Oudenaarden

Na tien jaar heeft het gerechtshof in Den Bosch twee vermeende leden van de terroristische organisatie Hofstadgroep vrijgesproken. Dat bevestigt advocaat Bart Nooitgedagt. Er zou onvoldoende overtuigend bewijs zijn dat Fahmi B. en Youssouf E. deel hebben uitgemaakt van de Hofstadgroep.

De Hoge Raad verwees hun zaak twee keer naar een ander gerechtshof. Aanvankelijk sprak het hof in Den Haag alle verdachten vrij, omdat het hof het bestaan van een terroristische organisatie niet bewezen vond. Maar het gerechtshof gaf daarmee volgens de Hoge Raad een beperkte uitleg aan de wet.

Het hof in Amsterdam veroordeelde de twee vervolgens tot 1,5 jaar cel, maar deze uitspraak was volgens het hoogste rechtscollege van Nederland onvoldoende gemotiveerd. Daarom werd het weer doorverwezen naar het gerechtshof in Den Bosch.

Schadevergoeding

De Hofstadgroep was het vermeende terreurnetwerk rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De organisatie richtte zich volgens het Openbaar Ministerie toen uit een radicale islamitische geloofsovertuiging op terreurdaden in Nederland.

Mohammed B. kreeg in 2004 levenslang opgelegd. Andere leden van de Hofstadgroep kregen straffen van dertien jaar en vijftien jaar, onder meer vanwege verboden wapenbezit, vijfvoudige poging tot moord en deelname aan een terroristische organisatie.

Nooitgedagt zegt tegenover persbureau ANP dat hij een schadevergoeding wil aanvragen voor Fahmi B. en Youssouf E.:

“Deze zaak heeft een zeer grote invloed gehad op het leven van de betrokkenen. Ze zijn door de overheid onderworpen aan alle denkbare maatregelen.”