Tsjaad verbiedt de boerka en arresteert 5 terreurverdachten

Een foto, verspreid door het Franse leger, van een Tsjadische soldaat in een militair vliegtuig in N'Djamena
Een foto, verspreid door het Franse leger, van een Tsjadische soldaat in een militair vliegtuig in N'Djamena Foto EPA / Nicolas Vissac

Tsjaad heeft zeker vijf mensen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij een serie bomaanslagen die maandag in de hoofdstad N’Djamena aan 34 mensen het leven kostten. Ook wordt de boerka, een religieus, verhullend kledingstuk, uit veiligheidsoverwegingen verboden. Dat zei Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Abderahim Bireme Hamid, meldt persdienst Reuters.

De Tsjadische regering gaat ervan uit dat de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram achter het geweld zit. Het leger van Tsjaad is onderdeel van een internationale coalitie die tegen de rebellenbeweging vecht. De zelfmoordaanslagen van maandag lijken een reactie op deze militaire inmenging. De Tsjadische hoofdstad werd niet eerder door Boko Haram getroffen.

De terreuraanval trof een politiebureau en een politieacademie. Naast de tientallen doden raakten ook meer dan honderd mensen gewond. Eerder vandaag zei buurland Niger een tiental mensen te hebben gearresteerd die ervan worden verdacht onderdeel van een cel van Boko Haram te zijn.

Boerka’s worden verboden “uit veiligheidsoverwegingen”. Ook tulbanden zijn niet langer toegestaan, meldt de minister.