Tientallen doden bij reeks bomaanslagen in Jemen

Een golf van geweld trof vandaag de Jemenitische hoofdstad Sana’a toen vier autobommen afgingen bij drie moskeeën en bij het hoofdkwartier van de Houthi’s, die de scepter zwaaien over de stad. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en raakten nog eens tientallen anderen gewond. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Overzicht van de Jemenitische hoofdstad Sanaa bij zonsondergang. In de lucht zijn sporen van vuur van luchtafweergeschut te zien.
Overzicht van de Jemenitische hoofdstad Sanaa bij zonsondergang. In de lucht zijn sporen van vuur van luchtafweergeschut te zien. Foto EPA / YAHYA ARHAB

Een golf van geweld trof vandaag de Jemenitische hoofdstad Sana’a toen vier autobommen afgingen bij drie moskeeën en bij het hoofdkwartier van de Houthi’s, die de scepter zwaaien over de stad. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en raakten nog eens tientallen anderen gewond. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd, meldt persbureau Reuters.

Een exact aantal slachtoffers is nog niet bekend, maar de autoriteiten gaan er vanuit dat meer dan dertig mensen zijn omgekomen. De aanslagen zijn opgeëist door sympathisanten van terreurgroep IS, hoewel niet duidelijk is of zij hier daadwerkelijk achter zitten.

De explosies hadden plaats op het moment dat de door Saoedi-Arabië geleide luchtcampagne verschillende Houthi-doelen in Jemen bestookten. De shi’itische rebellen verdreven eerder dit jaar president Abd-Rabbu Mansour Hadi en riepen zichzelf uit tot machthebbers van het land.

Onderhandelingen over een wapenstilstand

Eerder op de dag bliezen Houthi-strijders het huis op van politicus Abdel-Aziz Jubari, die namens de internationaal erkende regering deel neemt aan onderhandelingen in Genève over een bestand. De strijdende partijen nemen deel aan het overleg. Zij zeggen naar een staakt-het-vuren te streven, maar een akkoord is nog niet bereikt en lijkt nog ver weg.

Minister van Buitenlandse Zaken Reyad Yassin Abdulla liet Reuters weten dat de gesprekken “geen resultaat” hadden opgeleverd. VN-chef Ban Ki-moon riep eerder op tot een bestand van twee weken. Morgen gaat in Jemen en in de rest van de islamitische wereld de ramadan van start.

Eerder mislukte door de VN geïnitieerde onderhandelingen. Eind vorige maand liep een poging stuk omdat president Hadi weigerde te komen. Hij eiste toen dat de Houthi’s eerst alle veroverde steden en dorpen moesten verlaten voordat hij met de rebellen in gesprek wilde gaan.

Meer dan 2.600 doden

Bij bombardementen op Jemen zijn sinds maar meer dan 2.600 burgers en strijders om het leven gekomen. Door tekorten aan voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen ligt een humanitaire crisis op de loer. De door Saoedi-Arabië geleide coalitie wil het bewind van Hadi in ere herstellen en wil voorkomen dat Iran, die volgens Riyad de Houthi’s steunt, voet aan de grond krijgt in Jemen. De Houthi’s ontkennen militaire steun te ontvangen van Teheran.