Nieuws

Tandartsen willen geld terug van Achmea

Foto iStock

Tientallen tandartsen willen een collectieve rechtszaak beginnen tegen Achmea, omdat de zorgverzekeraar ten onrechte geld van hen zou hebben teruggevorderd. Dit zegt advocaat Jelmer Kruijt, die de rechtsgang voorbereidt.

Achmea vroeg vorig jaar van circa duizend tandartsen geld terug. Een op de zeven tandartspraktijken zou volgens de zorgverzekeraar te veel hebben gedeclareerd.

Bij de rechtbank Overijssel bleek Achmea zo’n claim niet te kunnen onderbouwen. In een rechtszaak die een tandarts had aangespannen, en die algemeen als proefproces werd gezien, oordeelde zij vorige week dat de tandarts de opgeëiste 80.000 euro niet hoefde terug te storten.

Na die uitspraak meldden zich tientallen tandartsen bij advocaat Kruijt. Ook zij vinden dat Achmea ten onrechte geld terugvordert. Zij weigeren te betalen of eisen hun geld terug.

De strijd tussen tandartsen en Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, is niet de enige botsing tussen artsen en zorgverzekeraars. Sinds 2006, toen de nieuwe zorgverzekeringswet hen verplichtte tot afspraken over behandeltarieven, komt het geregeld tot conflicten.

De afgelopen maanden botsten ook fysiotherapeuten en huisartsen met zorgverzekeraars. De inhoud van de conflicten verschilt. Zo verzetten fysiotherapeuten zich tegen een flinke daling van de vergoeding voor hun werk, terwijl huisartsen de zorgverzekeraar verwijten dat ze te weinig invloed hebben op de contractonderhandelingen. Tweederde van de huisartsen tekende dit jaar een manifest tegen ‘de macht van de zorgverzekeraar’.