Statiegeld op plastic flessen toch niet afgeschaft’

Bij 4Pet Recycling worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten.
Bij 4Pet Recycling worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Het statiegeld op grote plastic drankflessen wordt toch niet afgeschaft. Dat zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) morgen aan de Kamer melden, zo bevestigen bronnen in Den Haag tegenover ANP na berichtgeving in Trouw.

Update 18 juni, 8.24 uur: Mansveld heeft vanochtend in een brief aan de Kamer gemeld dat het statiegeld op grote plastic drankflessen inderdaad blijft bestaan.

Mansveld neemt de stap omdat de verpakkingsindustrie gemaakte afspraken niet nakomt. Het voornemen om het statiegeld al begin dit jaar af te schaffen was om diezelfde reden een half jaar geleden ook al uitgesteld. De industrie wil graag van het systeem af en zou in ruil daarvoor geen PVC meer gebruiken in verpakkingen die in de supermarkten aangeboden worden. Maar dat is kennelijk niet gelukt.

Verder komt er voorlopig geen statiegeld op kleine flesjes en blikjes zoals D66 en ChristenUnie bepleiten om zwerfvuil en de plastic soep in de oceanen te verminderen. Wel mogen maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) vanaf 1 januari plastic flesjes en blikjes gaan verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties dan een vergoeding, een ‘retourpremie’.

De afschaffing van het statiegeld is een al jarenlang lopend dossier. Oud-staatssecretaris Joop Atsma wilde het afschaffen omdat het te duur zou zijn. Maar later bleek dit niet te kloppen en bleken de kosten mee te vallen.