Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘Sleutelfiguur in aanpak van extreme moslims weggestuurd’

Een van de zogenoemde ‘sleutelfiguren’ voor de aanpak van radicaliserende moslims in Amsterdam is door de gemeente afgedankt uit wantrouwen over diens motieven. Dat zegt burgemeester Van der Laan in een interview met deze krant. “Er is wel eens iemand is geweest van wiens diensten we geen gebruik meer wilden maken.”

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Foto ANP/robin van Lonkhuijsen

Een van de zogenoemde ‘sleutelfiguren’ voor de aanpak van radicaliserende moslims in Amsterdam is door de gemeente afgedankt uit wantrouwen over diens motieven. Dat zegt burgemeester Van der Laan in een interview met deze krant. “Er is wel eens iemand is geweest van wiens diensten we geen gebruik meer wilden maken.”

Amsterdam telt inmiddels 200 sleutelfiguren die de gemeente helpen zorgelijke radicalisering tegen te gaan. Die moeten heel zorgvuldig worden gescreend, zegt Van der Laan. “Als ik een geradicaliseerde extremist was met een langetermijnvisie, zou ik graag bij de sleutelfiguren willen horen.”

In het interview zegt Van der Laan dat er vijftig of zestig geradicaliseerde moslims zijn over wie hij zich “echt zorgen” maakt. “Niet dat we bij al die vijftig, zestig denken: het kan elke dag gebeuren. Maar het zijn wel mensen die zorgelijk radicaliseren en op weg kunnen zijn naar extremisme.”

‘Vooral twijfelende adolescenten’

Het zijn, zegt Van der Laan op gezag van de Ierse expert David Kenning, inmiddels adviseur van de gemeente, vooral “twijfelende adolescenten. Met belangstelling voor geweld. Die lopen aan tegen perspectieven die IS biedt. De soms idioot snelle radicalisering, van ongelovig tot extreem in een paar maanden, wijst daar ook op. Als Kenning gelijk heeft, kun je beter een arm om die gasten heen te slaan dan hun paspoort afpakken.”

Kenning stelt dat terugreizigers minder gevaarlijk zijn dan uitreizigers. Omdat de terugreizigers in Syrië en Irak als het ware al zijn uitgebrand.

Over de mogelijkheden van de overheid om radicalisering te bestrijden is Van der Laan voorzichtig optimistisch en bescheiden tegelijk. Gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben een grotere invloed op de temperatuur in Amsterdam dan maatregelen van de gemeente.

“Je zou liever vertellen: in dat kastje ligt de sleutel voor dit probleem. Maar aangezien dat niet zo is, is het bijna het halve werk om dat zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Dat we allemaal weten: we moeten er veel aan doen, het zal nog wel een tijdje duren en die aanslag komt echt wel een keer.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Burgemeester Amsterdam: die aanslag komt wel een keer (€).