Pardoes recalcitrant

De nieuwste spin-off van de populaire televisieserie SpangaS lijkt wel een snel gemaakte reactie op de studentenbezettingen van onder andere het Maagdenhuis eerder dit jaar. De film gaat over een groepje scholieren dat hun school bezet, omdat hij na de vakantie gesloten dreigt te worden en verkocht aan een perfide projectontwikkelaar. Maar dat is vermoedelijk louter toeval.

SpangaS in actie doet de kijker helemaal niet terugverlangen naar de middelbareschooltijd – ook al was je dat nerdy meisje en niet die sporthunk, of dat pukkelige jongetje en niet die bombshell – zoals in de meeste Amerikaanse voorbeelden van het genre. Dit is een middelbareschoolfilm die niet als een verjongingskuur werkt, en waar je je zelfs een beetje bevreemd van kunt afvragen of dit soort brave clichépersonages nu de helden zijn die je de leeftijdsgroep moet willen voorschotelen.

Je wordt er pardoes een beetje recalcitrant van: je school bezetten omdat je niet naar een andere school wilt vlak voor het eindexamenjaar. Kom op zeg. Loop weg. Lift naar het andere einde van de wereld. Stort je in woeste avonturen. Desnoods met moralistisch Hollywoodeinde. Dit soort films maakten ze in mijn jeugd ook al.