50 jaar ruimtewandelen

De eerste ruimtewandeling is vijftig jaar geleden en daarom brengt NASA Suit Up uit, een documentaire van een half uur over extravehicular activities (EVA’s). NASA is wel zo chauvinistisch geweest de verjaardag van de twééde ruimtewandeling af te wachten, van de Amerikaan Edward White op 3 juni 1965. De eerste EVA werd namelijk ondernomen door een Rus, Alexey Leonov, op 18 maart van dat jaar. Maar dat is voor kniesoren.

De beschrijving van die eerste ruimtewandeling van Leonov is komisch en griezelig tegelijk: hij moest simpelweg naar buiten en weer naar binnen. Maar intussen had hij in het nooit eerder betreden vacuüm wel een filmcamera bij zich en was zijn luchtsluis zo krap dat het tweede deel van de opdracht maar ternauwernood lukte. Grappig is het gekissebis over de lengte van ruimtewandelingen, die door technische oorzaken bij de Russen anders werd berekend dan bij de Amerikanen.

De film is een ware parade van ruimteveteranen, inclusief Leonov. Ze maken samen duidelijk dat ruimtewandelingen meer routine werden, maar veeleisend en gevaarlijk blijven. Toch blijkt dat wandelaars zichzelf extreem gelukkig prijzen. Zelfs collega-astronauten bekijken hen met bewondering en afgunst.