Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Klimaat

Noord-Korea zegt met ergste droogte in een eeuw te kampen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan een landbouwbedrijf.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan een landbouwbedrijf. Foto Reuters

Noord-Korea zegt dat het momenteel met de ergste droogte in een eeuw kampt, wat leidt tot zorgen over een nog groter voedseltekort in het land. Dat meldt staatspersbureau KCNA.

Het persbureau meldt dat vooral gebieden waar rijst wordt verbouwd zijn getroffen. Eenderde van de rijstvelden dreigen uit te drogen. Graanschuren in de provincies Zuid-Hwanghae, Noord-Hwanghae, Zuid-Phyongan en Zuid-Hamgyong zijn “zwaar getroffen”.

Noord-Korea heeft volgens de Verenigde Naties geregeld te kampen met grote voedseltekorten. In het straatarme land is ongeveer eenderde van de kinderen ondervoed.

Hervormingen

In de jaren 90 was er ernstige hongersnood in het land. Honderdduizenden Noord-Koreanen zouden toen om het leven zijn gekomen. Het is niet aannemelijk dat zoiets nu weer gebeurt, schrijft de BBC, aangezien er landbouwhervormingen zijn geweest. Zo zal het voedseltekort ook niet zo groot zijn als het toen was.

Hulp

Andere landen, waaronder Zuid-Korea, sturen geregeld hulp naar het noorden. In april vroegen de VN om 111 miljoen dollar (ongeveer 99 miljoen euro) aan humanitaire hulp voor het land. Noord-Korea heeft al jaren te maken met flinke sancties vanwege zijn nucleaire en raketproeven.