Nieuwe naam, locatie en categorieën voor Zilveren Camera

Dit jaar won fotograaf Hille Hillinga in de categorie 'binnenland nieuws' met een fotoserie over de derde aankomst van de slachtoffers van MH17.
Dit jaar won fotograaf Hille Hillinga in de categorie 'binnenland nieuws' met een fotoserie over de derde aankomst van de slachtoffers van MH17. Foto Hille Hillinga

Een nieuwe naam, een nieuwe locatie en nieuwe wedstrijdcategorieën. Bestuursvoorzitter Marcel Molle kondigde zojuist in Hilversum aan dat de jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Camera voortaan niet meer plaatsvindt in Fotomuseum Den Haag maar in Museum Hilversum. Ook verandert de naam van de prijs in ‘Canon Zilveren Camera 2015’.

De organisatie is niet bang dat de wedstrijd te veel een project wordt van Canon op deze manier. Volgens Molle staat duidelijk in de statuten dat Canon op geen enkele manier invloed mag uitoefenen op de keuzes van de jury. De veranderingen waren volgens Molle hard nodig:

“De Zilveren Camera is in Nederland de meest relevante fotoprijs. Maar die positie moeten we wel behouden.”

De afgelopen tijd had de Stichting van de ZC het moeilijk. Vanwege geldgebrek moest het prijzengeld omlaag, werd het sponsordiner afgeschaft en moest zelfs worden beknibbeld op gratis drank tijdens de uitreiking.

“We hebben een budget van ongeveer een ton. Daarmee financieren we de uitreiking, de tentoonstelling, de organisatie en jureringssysteem. Dat is krap. We moesten echt een manier vinden om de ZC toekomstbestendig te maken.”

Meer divers beeld en nieuwe categorieën

Canon Nederland was, naast beroepsvereniging Dupho en de Nederlandse Vereniging van Journalisten, al langer hoofdsponsor. De organisatie krijgt daarnaast ook geld van Museum Hilversum en de gemeente Hilversum. Naast deze wijzigingen wil Molle ook veranderingen doorvoeren in de wedstrijd zelf.

Als juryvoorzitter is het hem opgevallen dat fotografen vaak werk opstuurden van grote nieuwsgebeurtenissen maar de kleinere onderwerpen lieten liggen.

“Een ramp als MH17 of foto’s van het WK voetbal worden wel ingestuurd. Maar de focus moet breder. Meer divers beeld is welkom.”

Om dat te stimuleren wil Molle onderzoeken of fotografen het hele jaar door nieuwsfoto’s in kunnen sturen. Ook de categorie ‘dagelijks nieuws’ wordt opnieuw ingevoerd zodat meer regionale fotografie terugkomt in de wedstrijd. Er komt een categorie ‘buitenland documentair’ bij en tenslotte wil Molle ook de categorie ‘Zilveren Camera van de Maand’ invoeren.

In 1949 werd de eerste Zilveren Camera uitgereikt. Sem Presser, fotograaf en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) knutselde toen zelf een trofee in elkaar. Inmiddels is de prijs (een beeldje van een camera en 2500 euro) een begrip onder fotojournalisten. De winnaar, dit jaar won Pierre Crom met een fotoserie over MH17, krijgt bovendien veel aandacht in de media.