Minister legt aanbesteding stil na verzwegen belangen hoogleraar

Welk bedrijf tests gaat leveren voor bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zou gisteren bekend worden. De minister besliste anders.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft een aanbesteding voor het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker voor onbepaalde tijd stilgelegd. Gisteren zou het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendmaken welk bedrijf de tests mag leveren voor het onderzoek waarvoor jaarlijks 800.000 vrouwen worden gescreend. Maar de minister wil nu „eerst alle feiten op een rijtje hebben”, laat haar woordvoerder weten.

Aanleiding is de berichtgeving in deze krant over belangenverstrengeling van hoogleraar en klinisch patholoog Chris Meijer van het VU medisch centrum bij het nieuwe bevolkingsonderzoek. Hij is de aanjager achter het nieuwe bevolkingsonderzoek, maar had en heeft er ook commerciële belangen bij, die hij verzweeg. Zo had hij aandelen in twee bedrijven die producten maken voor het screenen van baarmoederhalskanker.

Meijer had vele rollen in de aanloop naar het bevolkingsonderzoek. Hij was een belangrijk adviseur van de Gezondheidsraad die in 2011 de minister adviseerde tot een nieuw bevolkingsonderzoek over te gaan. Dat advies is voor een belangrijk deel gebaseerd op zijn wetenschappelijke onderzoeken en naar hem vernoemde richtlijnen.

Momenteel voert Meijer (sinds 2010 met emeritaat maar nog altijd voor 2,5 dag in dienst van het VUmc) ook een onderzoek uit dat rechtstreeks voortvloeit uit het advies van de Gezondheidsraad. Diassay, het bedrijf waarin Meijer belangen heeft die hij verzweeg, levert de tests voor dat onderzoek onder 18.000 vrouwen.

Met zijn bedrijf Self-Screen doet Meijer nu ook mee aan de nu door Schippers stilgelegde aanbesteding.

Die aanbesteding is de eerste in een reeks voor het nieuwe bevolkingsonderzoek, dat in april 2016 van start moet gaan. Direct na de gunning zou de volgende aanbesteding van start gaan voor de enige vijf laboratoria die straks nog het onderzoek mogen verrichten met de voorgeschreven test.