‘Meerderheid van de Nederlanders laat regelmatig vlees staan’

Een keurslager stalt barbecue-pakketten uit in zijn vitrine in afwachting van een zomerse dag.
Een keurslager stalt barbecue-pakketten uit in zijn vitrine in afwachting van een zomerse dag. Foto ANP / Bas Czerwinski

Meer dan de helft van alle Nederlanders eet minimaal drie avonden per week géén vlees. Dat stelt onderzoeksbureau Motivaction vandaag na het bevragen van bijna 1.250 mensen. In plaats van vlees kiezen veel ondervraagden voor vis, eieren of champignons in hun warme maaltijd. Ongeveer een vijfde eet élke avond vlees.

Het aantal Nederlanders dat meerdere avonden per week vlees laat staan ligt daarmee hoger dan vijf jaar geleden. Toen meldde onderzoeksinstituut LEI Wageningen dat veertig procent van de Nederlanders een zogeheten flexitariër is. In de resultaten van Motivaction is dat percentage toegenomen naar 55 procent van de ondervraagden.

Veel kip en rund

Niet alleen bij het diner kiezen veel Nederlanders regelmatig voor andere producten dan vlees. Zo kiest 62 procent van de broodeters minimaal drie dagen per week voor ander beleg dan vleeswaren. De meest gegeten vleessoort is kip, op de voet gevolgd door rundvlees en – op iets meer afstand – varkensvlees.

Slechts drie procent gaf aan nooit vlees te eten. De vleesconsumptie van Nederlanders verschilt overigens sterk per provincie, leeftijd en sociaal milieu. Zo zegt in Gelderland elf procent van de ondervraagden vegetariër te zijn en eten jongeren meer vlees dan gemiddeld. Directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum zegt daarover:

“De uitkomsten laten zien dat er nauwelijks meer een ‘gemiddeld’ eetpatroon voor Nederland bestaat. Wat men eet en drinkt en hoe men denkt over duurzaam eten, voedselverspilling en de toekomst blijkt sterk samen te hangen met het sociale milieu.”

Andere conclusies

Motivaction keek in het onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum niet alleen naar vleesconsumptie, maar bijvoorbeeld ook naar voedselverspilling en de duurzaamheid van gekochte goederen. Enkele conclusies:

  • Meer dan vier op de vijf Nederlanders gooit producten niet altijd weg als ze over de houdbaarheidsdatum zijn.
  • Nederlanders gooien meer eten weg dan ze denken. De ondervraagden dachten zo’n 400 gram per week in de vuilnisbak te gooien, maar in werkelijkheid is dat ongeveer 900 gram.
  • Bijna driekwart van de mensen vindt dat zij gezond eten. Vier op de tien ondervraagden wil in de toekomst nog gezonder eten.
  • De helft van de ondervraagden vreest dat eten in de toekomst te duur wordt. Meer dan een kwart van de onderzochte Nederlanders maakt zich zorgen over de hoeveelheid beschikbaar voedsel.